PRZEPISY

Groch ze śmietaną na gęsto

Groch ze śmietaną na gęsto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Ulubiony dodatek z żółtego suszonego grochu ze słodką śmietaną. Prawdziwy przysmak.

przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Bezglutenowe

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

595 g

Energia porcji

743 kcal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

400

176

gramów

kcal

czosnek

3

17

ząbki

kcal

olej rzepakowy

50

450

mililitrów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

woda

1200

0

mililitrów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

200

622

mililitrów

kcal

żółty groch suszony, połówki

500

1705

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

żółty groch suszony, połówki 500 gramów  woda 1200 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

Groch przebieramy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, wodę wylewamy i w taki sposób groch kilka razy przepłukujemy. Na koniec dodajemy wodę w wymienionej ilości w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości, około 60 minut. Użycie suszonych połówek grochu umożliwia nam ugotować go na gęsto bez poprzedzającego go więcej niż godzinę moczenia w wodzie.

Groch przebieramy, wsypujemy do garnka, zalewamy...

2. 

Groch w wodzie miksujemy.

Groch w wodzie miksujemy....

3. 

czosnek 3 ząbki

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek...

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek......

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów

...i śmietanę. Zagotowujemy. Groch studzeniem gęstnieje, ale gdyby się nam wydawał zbyt rzadki, możemy go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżka stołowa) którą mieszamy w mleku (50 ml).

...i śmietanę. Zagotowujemy. Groch studzeniem...

5. 

cebula 400 gramów  olej rzepakowy 50 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na półksiężyce i rozdzielamy. Smażymy.

Cebulę obieramy, kroimy na półksiężyce i...

6. 

Smażoną cebulę podajemy z grochem na gęsto i chlebem. Według smaku możemy podawać z delikatnie podsmażoną szynką.

Smażoną cebulę podajemy z grochem na gęsto i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się