swiatwemnie.pl

Groch ze śmietaną na gęsto

     

Ulubiony dodatek z żółtego suszonego grochu ze słodką śmietaną. Prawdziwy przysmak.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cebula400gramów
Czosnek3ząbki
Olej rzepakowy50mililitrów
Sól1.5łyżeczki
Woda1200mililitrów
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów
Żółty groch suszony, połówki500gramów

1. 

żółty groch suszony, połówki 500 g  woda 1200 ml  sól 1.5 łyżeczki

Groch przebieramy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, wodę wylewamy i w taki sposób groch kilka razy przepłukujemy. Na koniec dodajemy wodę w wymienionej ilości w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości, około 60 minut. Użycie suszonych połówek grochu umożliwia nam ugotować go na gęsto bez poprzedzającego go więcej niż godzinę moczenia w wodzie.

2. 

Groch w wodzie miksujemy.

3. 

czosnek 3 ząbki

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek...

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml

...i śmietanę. Zagotowujemy. Groch studzeniem gęstnieje, ale gdyby się nam wydawał zbyt rzadki, możemy go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżka stołowa) którą mieszamy w mleku (50 ml).

5. 

cebula 400 g  olej rzepakowy 50 ml

Cebulę obieramy, kroimy na półksiężyce i rozdzielamy. Smażymy.

6. 

Smażoną cebulę podajemy z grochem na gęsto i chlebem. Według smaku możemy podawać z delikatnie podsmażoną szynką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się