Groch ze śmietaną na gęsto

Ulubiony dodatek z żółtego suszonego grochu ze słodką śmietaną. Prawdziwy przysmak.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Bezglutenowe
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
595 g
Energia porcji
743 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 400 176 | gramów kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
olej rzepakowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1200 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal | |
żółty groch suszony, połówki | 500 1705 | gramów kcal |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 500 gramów • woda 1200 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
Groch przebieramy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, wodę wylewamy i w taki sposób groch kilka razy przepłukujemy. Na koniec dodajemy wodę w wymienionej ilości w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości, około 60 minut. Użycie suszonych połówek grochu umożliwia nam ugotować go na gęsto bez poprzedzającego go więcej niż godzinę moczenia w wodzie.

2.
Groch w wodzie miksujemy.


4.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
...i śmietanę. Zagotowujemy. Groch studzeniem gęstnieje, ale gdyby się nam wydawał zbyt rzadki, możemy go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżka stołowa) którą mieszamy w mleku (50 ml).

5.
cebula 400 gramów • olej rzepakowy 50 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na półksiężyce i rozdzielamy. Smażymy.

6.
Smażoną cebulę podajemy z grochem na gęsto i chlebem. Według smaku możemy podawać z delikatnie podsmażoną szynką.

Smacznego!