swiatwemnie.pl

Pomidorowy sos

    

Prosty pomidorowy sos z konserwowych pomidorów.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ2łyżki
liść laurowy2sztuki
ocet2łyżki
pomidory w puszce800gramów
skrobia kukurydziana25gramów
sól½łyżeczki
woda450mililitrów

1. 

woda 400 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki  sól ½ łyżeczki  ocet 2 łyżki  liść laurowy 2 sztuki

Wodę z cukrem, solą, octem i liściem laurowym doprowadzamy do wrzenia.

2. 

pomidory w puszce 800 gramów

Dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z przecierem w którym są sterylizowane, zagotowujemy.

3. 

skrobia kukurydziana 25 gramów  woda 50 mililitrów

Sos zagęszczamy delikatną kukurydzianą skrobią, którą mieszamy w odrobinie wody i ciągle mieszając wlewamy do sosu, ponownie zagotowujemy. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie dodać cukru lub octu.

4. 

Jeśli chcemy mieć sos delikatnie kremowy, wyciągamy z niego liście laurowe i miksujemy go blenderem, ewentualnie przecedzamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się