Pomidorowy sos

Prosty pomidorowy sos z konserwowych pomidorów.
przepis,fotoprzepis,pomidory w puszce,Sosy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
liść laurowy | 2 ?? | sztuki kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
pomidory w puszce | 800 184 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 25 91 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 450 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
woda 400 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • ocet 2 łyżki • liść laurowy 2 sztuki
Wodę z cukrem, solą, octem i liściem laurowym doprowadzamy do wrzenia.

2.
pomidory w puszce 800 gramów
Dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z przecierem w którym są sterylizowane, zagotowujemy.

3.
skrobia kukurydziana 25 gramów • woda 50 mililitrów
Sos zagęszczamy delikatną kukurydzianą skrobią, którą mieszamy w odrobinie wody i ciągle mieszając wlewamy do sosu, ponownie zagotowujemy. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie dodać cukru lub octu.

4.
Jeśli chcemy mieć sos delikatnie kremowy, wyciągamy z niego liście laurowe i miksujemy go blenderem, ewentualnie przecedzamy.

Smacznego!