swiatwemnie.pl

Drobiowe serca na śmietanie

    

Przepis na proste ale smaczne drobiowe serduszka z marchewką i pieczarkami w śmietanowym sosie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cebula70gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kminek mielony¼łyżeczki
marchew150gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
olej rzepakowy½decylitra
pieczarki500gramów
serca z kurczaka500gramów
sól1
woda300mililitrów
śmietana (10-12% tłuszczu)200mililitrów

1. 

marchew 150 gramów  cebula 70 gramów  olej rzepakowy ½ decylitra  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy. Szklimy razem na rozgrzanym oleju z przyprawami około 10 minut.

2. 

serca z kurczaka 500 gramów

Serca z kurczaka przekrawamy i dajemy do garnka. Mieszamy i szklimy żeby trochę naciągnęły.

3. 

pieczarki 500 gramów

Dodajemy pieczarki przekrojone na ćwiartki i dusimy razem pod pokrywką 40 minut.

4. 

śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  sól 1 Čl  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  woda 300 mililitrów

W międzyczasie przygotowujemy sobie mieszankę na zagęszczenie. Trzepaczką mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy paprykę i sól. Rozrzedzamy wodą.

5. 

Gdy serca będą już ugotowane na miękko, dodajemy mieszankę do zagęszczenia i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Według potrzeby rozrzedzamy wodą albo mlekiem, ewentualnie doprawiamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się