PRZEPISY

Gruszkowe ciasto z karmelem

Gruszkowe ciasto z karmelem

Doskonałe ciasto z szybkiego twarogowego ciasta i gruszek, polane słodziutkim karmelem.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,gruszka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
cytryna1sztuka
gruszka250gramów
jajka kurze1sztuka
masło1łyżka
masło-
masło100gramów
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
mleko tłuste 3,5%2łyżki
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia2łyżeczki
twaróg mielony200gramów

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  cukier kryształ 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka  twaróg mielony 200 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  masło 100 gramów

Masło roztapiamy i wystudzamy. Do głębokiej miski wsypujemy, wkładamy i nalewamy składniki.

2. 

Ciasto ubijamy na gładko.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Rozsmarowujemy je do okrągłej formy na ciasto, albo na mniejszą blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

4. 

gruszka 250 gramów

Gruszki obieramy i kroimy na plasterki.

5. 

cytryna 1 sztuka

Od razu układamy je na cieście i sokiem z cytryny skrapiamy je oraz całe ciasto.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C przez około 50 minut.

7. 

cukier kryształ 100 gramów

Cukier rozpuszczamy na karmel.

8. 

mleko tłuste 3,5% 2 łyżki  masło 1 łyżka

Dodajemy mleko, masło i na gładko mieszamy.

9. 

Karmelem polewamy gruszki i częściowe upieczone ciasto. Jeśli karmel jest zbyt gęsty, przed polewaniem troszkę go podgrzewamy.

10. 

Odstawiamy do wystudzenia i do lekkiego stężenia karmelu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie