swiatwemnie.pl

Gruszkowe ciasto z karmelem

Doskonałe ciasto z szybkiego twarogowego ciasta i gruszek, polane słodziutkim karmelem.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  mąka chlebowa pszenna T750 150 g  cukier kryształ 100 g  jajka kurze 1 sztuka  twaróg mielony 200 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  mleko tłuste 3,5% 250 ml  masło 100 g

Masło roztapiamy i wystudzamy. Do głębokiej miski wsypujemy, wkładamy i nalewamy składniki.

2. 

Ciasto ubijamy na gładko.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Rozsmarowujemy je do okrągłej formy na ciasto, albo na mniejszą blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

4. 

gruszka 250 g

Gruszki obieramy i kroimy na plasterki.

5. 

cytryna 1 sztuka

Od razu układamy je na cieście i sokiem z cytryny skrapiamy je oraz całe ciasto.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C przez około 50 minut.

7. 

cukier kryształ 100 g

Cukier rozpuszczamy na karmel.

8. 

mleko tłuste 3,5% 2 łyżki  masło 1 łyżka

Dodajemy mleko, masło i na gładko mieszamy.

9. 

Karmelem polewamy gruszki i częściowe upieczone ciasto. Jeśli karmel jest zbyt gęsty, przed polewaniem troszkę go podgrzewamy.

10. 

Odstawiamy do wystudzenia i do lekkiego stężenia karmelu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się