swiatwemnie.pl

Laskowe dukaty

    

Chrupiące kółeczka z laskową bitą śmietaną z jajecznych białek.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów  cukier puder 25 gramów  masło 90 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  mleko tłuste 3,5% 1 łyżka

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

białko jajka 2 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

cukier puder 120 gramów

Do piany dodajemy cukier...

5. 

...i w gorącej parnej kąpieli mieszamy gładki krem. Mieszamy około 5 minut, krem nie może się gotować.

6. 

orzechy laskowe rozdrobnione 100 gramów

Do kremu delikatnie dodajemy mielone laskowe orzechy.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawamy kształty.

8. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

9. 

orzechy laskowe

Na kółeczka kładziemy łyżeczką kupki laskowej piany. Ozdabiamy orzechami laskowymi. Pieczemy powoli w temperaturze 160°C przez 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się