Słowackie kluseczki
![Słowackie kluseczki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001362/img_pl_4x3/slowackie-kluseczki_00180.jpg)
Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 200 | gramów | |
cebula | 250 | gramów | |
kiszona kapusta | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
smalec | 15 | gramów | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 800 gramów
Połowę ziemniaków myjemy, gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9277.jpg)
2.
Drugą połowę ziemniaków obieramy, myjemy i trzemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9279.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9280.jpg)
4.
... i w gorącej słonej wodzie gotujemy kluski. Kluski odcedzamy, szybko przepłukujemy wodą i wkładamy do głębokiego garnka, przykrywamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9282.jpg)
5.
boczek przerośnięty 200 gramów • smalec 15 gramów
Chudą słoninkę kroimy i na odrobinie smalcu smażymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9286.jpg)
6.
cebula 250 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Z garnka wyciągamy usmażoną słoninkę a do sosu z niej wsypujemy cebulę. Smażymy na złoty kolor.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9291.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9294.jpg)
8.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na kółeczka, ewentualnie przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9290.jpg)
9.
Uduszoną kapustę mieszamy z kluskami...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9297.jpg)
10.
... i dodajemy przygotowane ziemniaki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9299.jpg)
11.
Podajemy z usmażoną słoninką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001362/small/IMG_9303.jpg)
Smacznego!