swiatwemnie.pl

Słowackie kluseczki

    

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

boczek przerośnięty200gramów
cebula250gramów
kiszona kapusta400gramów
mąka luksusowa pszenna T550120gramów
smalec15gramów
sól-
woda-
ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 gramów

Połowę ziemniaków myjemy, gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

Drugą połowę ziemniaków obieramy, myjemy i trzemy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów

Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, dobrze mieszamy...

4. 

woda  sól

... i w gorącej słonej wodzie gotujemy kluski. Kluski odcedzamy, szybko przepłukujemy wodą i wkładamy do głębokiego garnka, przykrywamy.

5. 

boczek przerośnięty 200 gramów  smalec 15 gramów

Chudą słoninkę kroimy i na odrobinie smalcu smażymy.

6. 

cebula 250 gramów

Cebulę obieramy i kroimy. Z garnka wyciągamy usmażoną słoninkę a do sosu z niej wsypujemy cebulę. Smażymy na złoty kolor.

7. 

kiszona kapusta 400 gramów

Do cebuli dodajemy kapustę i krótko dusimy.

8. 

Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na kółeczka, ewentualnie przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatek.

9. 

Uduszoną kapustę mieszamy z kluskami...

10. 

... i dodajemy przygotowane ziemniaki.

11. 

Podajemy z usmażoną słoninką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się