Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 200 1280 | gramów kcal | |
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
kiszona kapusta | 400 80 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 428 | gramów kcal | |
smalec | 15 135 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 800 736 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 800 gramów
Połowę ziemniaków myjemy, gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystudzenia.

2.
Drugą połowę ziemniaków obieramy, myjemy i trzemy.


4.
... i w gorącej słonej wodzie gotujemy kluski. Kluski odcedzamy, szybko przepłukujemy wodą i wkładamy do głębokiego garnka, przykrywamy.

5.
boczek przerośnięty 200 gramów • smalec 15 gramów
Chudą słoninkę kroimy i na odrobinie smalcu smażymy.

6.
cebula 250 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Z garnka wyciągamy usmażoną słoninkę a do sosu z niej wsypujemy cebulę. Smażymy na złoty kolor.


8.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na kółeczka, ewentualnie przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatek.

9.
Uduszoną kapustę mieszamy z kluskami...

10.
... i dodajemy przygotowane ziemniaki.

11.
Podajemy z usmażoną słoninką.

Smacznego!