swiatwemnie.pl

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Boczek200gramów
Cebula250gramów
Kiszona kapusta400gramów
Mąka luksusowa pszenna t550120gramów
Smalec15gramów
Sól
Woda
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g

Połowę ziemniaków myjemy, gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

Drugą połowę ziemniaków obieramy, myjemy i trzemy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 g

Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, dobrze mieszamy...

4. 

woda  sól

... i w gorącej słonej wodzie gotujemy kluski. Kluski odcedzamy, szybko przepłukujemy wodą i wkładamy do głębokiego garnka, przykrywamy.

5. 

boczek 200 g  smalec 15 g

Chudą słoninkę kroimy i na odrobinie smalcu smażymy.

6. 

cebula 250 g

Cebulę obieramy i kroimy. Z garnka wyciągamy usmażoną słoninkę a do sosu z niej wsypujemy cebulę. Smażymy na złoty kolor.

7. 

kiszona kapusta 400 g

Do cebuli dodajemy kapustę i krótko dusimy.

8. 

Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na kółeczka, ewentualnie przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatek.

9. 

Uduszoną kapustę mieszamy z kluskami...

10. 

... i dodajemy przygotowane ziemniaki.

11. 

Podajemy z usmażoną słoninką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się