swiatwemnie.pl

Sos z tofu i boczniaka

    

Sos nadaje się na konsumpcję z makaronami. Bardzo smaczny jest również z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

boczniak ostrygowaty350gramów
cebula80gramów
kminek mielony½łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka kukurydziana30gramów
olej słonecznikowy20mililitrów
olej z pestek dyni2łyżki
ser biały tofu360gramów
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania300mililitrów
woda150mililitrów

1. 

cebula 80 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju.

2. 

boczniak ostrygowaty 350 gramów

Boczniaka myjemy, na drobno kroimy...

3. 

kminek mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 150 mililitrów

...dodajemy do cebuli, wsypujemy kminek, sól i paprykę. Mieszamy, podlewamy wodą i dusimy 10 minut w przykrytej patelni.

4. 

ser biały tofu 360 gramów

Dodajemy pokrojone tofu, mieszamy i zagotowujemy.

5. 

słodka śmietana do gotowania 300 mililitrów  mąka kukurydziana 30 gramów

W śmietanie mieszamy mąkę kukurydzianą.

6. 

Zawiesinę wlewamy do boczniaka z tofu i 5 minut gotujemy.

7. 

olej z pestek dyni 2 łyżki

Na koniec dodajemy olej z pestek dyni.

8. 

Makaron gotujemy i polewamy go sosem, możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się