swiatwemnie.pl

Sos z tofu i boczniaka

     

Sos nadaje się na konsumpcję z makaronami. Bardzo smaczny jest również z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczniak ostrygowaty350gramów
Cebula80gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Mąka kukurydziana30gramów
Olej słonecznikowy20mililitrów
Olej z pestek dyni2łyżki
Ser biały tofu360gramów
Sól1łyżeczka
Słodka śmietana do gotowania300mililitrów
Woda150mililitrów

1. 

cebula 80 g  olej słonecznikowy 20 ml

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju.

2. 

boczniak ostrygowaty 350 g

Boczniaka myjemy, na drobno kroimy...

3. 

kminek mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 150 ml

...dodajemy do cebuli, wsypujemy kminek, sól i paprykę. Mieszamy, podlewamy wodą i dusimy 10 minut w przykrytej patelni.

4. 

ser biały tofu 360 g

Dodajemy pokrojone tofu, mieszamy i zagotowujemy.

5. 

słodka śmietana do gotowania 300 ml  mąka kukurydziana 30 g

W śmietanie mieszamy mąkę kukurydzianą.

6. 

Zawiesinę wlewamy do boczniaka z tofu i 5 minut gotujemy.

7. 

olej z pestek dyni 2 łyżki

Na koniec dodajemy olej z pestek dyni.

8. 

Makaron gotujemy i polewamy go sosem, możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się