swiatwemnie.pl

Sałatka ćwikłowa z gruszkami

     

Smaczna i zdrowa sałatka z lubianego buraka ćwikłowego z gruszkami i selerem. Sałatka jest również bardzo dobra z dodatkiem łyżeczki jogurtu do porcji.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Burak ćwikłowy800gramów
Cukier trzcinowy4.5łyżki
Cytryna2sztuki
Gruszka400gramów
Kminek½łyżeczki
Seler100gramów
Sól¾łyżeczki

1. 

burak ćwikłowy 800 g

Ćwikłę myjemy, gotujemy na miękko w wodzie (w zależności od wielkości buraka przez ok. 1 - 1,5 godziny), odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2. 

sól ¾ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 4.5 łyżki

Ćwikłę trzemy na paseczki, dodajemy cukier, sól, kminek a następnie mieszamy.

3. 

seler 100 g

Seler czyścimy, myjemy i lekko trzemy. Mieszamy z ćwikłą.

4. 

gruszka 400 g

Gruszki myjemy, usuwamy rdzeń i kroimy na drobne kawałeczki.

5. 

Mieszamy z sałatką.

6. 

cytryna 2 sztuki

Wyciskamy sok z cytryn i polewamy nim sałatkę. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się