Sałatka ćwikłowa z gruszkami

Smaczna i zdrowa sałatka z lubianego buraka ćwikłowego z gruszkami i selerem. Sałatka jest również bardzo dobra z dodatkiem łyżeczki jogurtu do porcji.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,gruszka,Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 800 384 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 4.5 179 | łyżki kcal | |
cytryna | 2 ?? | sztuki kcal | |
gruszka | 400 264 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
seler | 100 50 | gramów kcal | |
sól | ¾ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 800 gramów
Ćwikłę myjemy, gotujemy na miękko w wodzie (w zależności od wielkości buraka przez ok. 1 - 1,5 godziny), odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2.
sól ¾ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 4.5 łyżki
Ćwikłę trzemy na paseczki, dodajemy cukier, sól, kminek a następnie mieszamy.



5.
Mieszamy z sałatką.

6.
cytryna 2 sztuki
Wyciskamy sok z cytryn i polewamy nim sałatkę. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Smacznego!