Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem
![Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001664/img_pl_4x3/cwiklowo-marchewkowa-salatka-z-jogurtem_00180.jpg)
Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,marchew,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kuchnia indyjska
Kategorie
Sałatki warzywne Kuchnia indyjska Bezglutenowe Sezonowe przepisy Kuchnia azjatycka Sezon - Marchewka Sezon - Burak ćwikłowy
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 350 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 350 | gramów | |
marchew | 350 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa suszona mięta | ½ | łyżeczki | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 350 gramów
Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2229.jpg)
2.
Ćwikłę kroimy na mniejsze kostki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2232.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2234.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2235.jpg)
5.
sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Dodajemy sól, podlewamy wodą i 10-15 minut dusimy pod pokrywką do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2238.jpg)
6.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 350 gramów • cukier trzcinowy 2 łyżeczki • sól himalajska różowa ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki • sok z cytryny 2 łyżki
Marchewkę mieszamy z ćwikłą. W jogurcie mieszamy cukier, sól, pieprz, kminek, miętę i sok z cytryny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2272.jpg)
7.
Wymieszaniem doprawionego jogurtu i warzyw, sałatkę dokańczamy. Przed podawaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001664/small/IMG_2275.jpg)
Smacznego!