swiatwemnie.pl

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

     

Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Burak ćwikłowy350gramów
Cukier trzcinowy2łyżeczki
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Jogurt naturalny 3,5% tłuszczu350gramów
Marchew350gramów
Masło20gramów
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
Przyprawa suszona mięta½łyżeczki
Sok z cytryny2łyżki
Sól½łyżeczki
Sól himalajska różowa½łyżeczki
Woda50mililitrów

1. 

burak ćwikłowy 350 g

Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.

2. 

Ćwikłę kroimy na mniejsze kostki.

3. 

marchew 350 g

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.

4. 

masło 20 g

W garnku roztapiamy masło i dodajemy marchewkę. Smażymy.

5. 

sól ½ łyżeczki  woda 50 ml

Dodajemy sól, podlewamy wodą i 10-15 minut dusimy pod pokrywką do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 350 g  cukier trzcinowy 2 łyżeczki  sól himalajska różowa ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki  sok z cytryny 2 łyżki

Marchewkę mieszamy z ćwikłą. W jogurcie mieszamy cukier, sól, pieprz, kminek, miętę i sok z cytryny.

7. 

Wymieszaniem doprawionego jogurtu i warzyw, sałatkę dokańczamy. Przed podawaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się