PRZEPISY

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.

przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,marchew,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Sałatki warzywne

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

burak ćwikłowy350gramów
cukier trzcinowy2łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu350gramów
marchew350gramów
masło20gramów
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
przyprawa suszona mięta½łyżeczki
sok z cytryny2łyżki
sól½łyżeczki
sól himalajska różowa½łyżeczki
woda50mililitrów

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 350 gramów

Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.

2. 

Ćwikłę kroimy na mniejsze kostki.

3. 

marchew 350 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.

4. 

masło 20 gramów

W garnku roztapiamy masło i dodajemy marchewkę. Smażymy.

5. 

sól ½ łyżeczki  woda 50 mililitrów

Dodajemy sól, podlewamy wodą i 10-15 minut dusimy pod pokrywką do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 350 gramów  cukier trzcinowy 2 łyżeczki  sól himalajska różowa ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki  sok z cytryny 2 łyżki

Marchewkę mieszamy z ćwikłą. W jogurcie mieszamy cukier, sól, pieprz, kminek, miętę i sok z cytryny.

7. 

Wymieszaniem doprawionego jogurtu i warzyw, sałatkę dokańczamy. Przed podawaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie