Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,marchew,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
293 g
Energia porcji
195 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Sałatki warzywne › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Burak ćwikłowy › Sezon - Marchewka ›Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 350 168 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 2 40 | łyżeczki kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 350 245 | gramów kcal | |
marchew | 350 158 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
przyprawa suszona mięta | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sok z cytryny | 2 7 | łyżki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól himalajska różowa | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 350 gramów
Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.

2.
Ćwikłę kroimy na mniejsze kostki.



5.
sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Dodajemy sól, podlewamy wodą i 10-15 minut dusimy pod pokrywką do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.

6.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 350 gramów • cukier trzcinowy 2 łyżeczki • sól himalajska różowa ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • przyprawa suszona mięta ½ łyżeczki • sok z cytryny 2 łyżki
Marchewkę mieszamy z ćwikłą. W jogurcie mieszamy cukier, sól, pieprz, kminek, miętę i sok z cytryny.

7.
Wymieszaniem doprawionego jogurtu i warzyw, sałatkę dokańczamy. Przed podawaniem odstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!