PRZEPISY

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

przepis,fotoprzepis,jabłka,wiórki kokosowe,Sosy,Kuchnia indyjska

Sosy

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis-
Indyjskie placki chlebowe Chapati przepis-
Porowa sałatka z jogurtem przepis-
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis-
cukier trzcinowy80gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jabłka300gramów
masło20gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mielony kardamon¼łyżeczki
nasiona kopru włoskiego1łyżeczka
przyprawa chili½łyżeczki
przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
sok pomarańczowy50mililitrów
wiórki kokosowe20gramów
Ćwikłowe kofty przepis-

 

Przepis

1. 

jabłka 300 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki.

2. 

masło 20 gramów  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  nasiona kopru włoskiego 1 łyżeczka

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy przyprawy (fenkuł możemy zmielić),...

3. 

cukier trzcinowy 80 gramów

...jabłka i cukier. Mieszamy i dusimy do miękkości.

4. 

sok pomarańczowy 50 mililitrów

Wlewamy pomarańczowy sok...

5. 

cynamon mielony ½ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki

...i dodajemy przyprawy.

6. 

wiórki kokosowe 20 gramów

Na koniec dodajemy kokos.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie