swiatwemnie.pl

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

     

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jabłka 300 g

Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki.

2. 

masło 20 g  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  nasiona kopru włoskiego 1 łyżeczka

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy przyprawy (fenkuł możemy zmielić),...

3. 

cukier trzcinowy 80 g

...jabłka i cukier. Mieszamy i dusimy do miękkości.

4. 

sok pomarańczowy 50 ml

Wlewamy pomarańczowy sok...

5. 

cynamon mielony ½ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki

...i dodajemy przyprawy.

6. 

wiórki kokosowe 20 g

Na koniec dodajemy kokos.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się