swiatwemnie.pl

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

     

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

czerwona soczewica 125 g

Soczewicę wsypujemy do garnka i przepłukujemy wodą.

2. 

woda 200 ml  czerwona cebula 50 g  czosnek 1 ząbek  imbir mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  liść laurowy 1 sztuka  przyprawa kurkuma ¼ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  sól himalajska różowa ¾ łyżeczki

Zalewamy wodą, dodajemy obraną, na grubo pokrojoną cebulę i obrany, starty ząbek czosnku. Dosypujemy przyprawy i sól. Doprowadzamy do wrzenia i 10 minut gotujemy. Soczewica dość szybko zmięknie. Ugotowaną zostawiamy w garnku na 15 minut pod pokrywką.

3. 

sok z cytryny 1 łyżeczka  kokosowe mleko 50 ml  kolendra

Dolewamy sok z cytryny, kokosowe mleko i posiekaną kolendrę.

4. 

Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się