Ćwikłowa sałatka z melisą

Delikatna ćwikłowa sałatka z jogurtem i melisą, która da sałatce uspokajający smak :) Sałatka jest dobra jako dodatek do pikantnych dań, albo tylko tak, jako główne danie na kolację.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,melisa,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 450 216 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 15 60 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 500 350 | gramów kcal | |
melisa | 0 ?? | kcal | |
sok z cytryny | 3 10 | łyżki kcal | |
sól himalajska różowa | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 450 gramów
Ćwikłę myjemy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości około 30 -50 min (zależy od wielkości). Po ostudzeniu obieramy obieraczką do ziemniaków.

2.
cukier trzcinowy 15 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sok z cytryny 3 łyżki • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Ćwikłę na grubo trzemy i dodajemy do niej cukier, pieprz, sok z cytryny i sól. Mieszamy.


4.
Melisę ...

5.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów
... i jogurt dodajemy do ćwikły i mieszamy. Podajemy dobrze schłodzone.

Smacznego!