swiatwemnie.pl

Ćwikłowe kofty

    

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

burak ćwikłowy 500 gramów

Surową ćwikłę obieramy i myjemy.

2. 

Połowę trzemy na grubo, połowę na drobno.

3. 

sól 1 łyżeczka  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

Dodajemy sól i przyprawy.

4. 

mąka z ciecierzycy 70 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów

Wsypujemy mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zamiast mąki z ciecierzycy możemy użyć również zwykłą.

5. 

Z masy wytwarzamy mniejsze kuleczki, które są miękkie.

6. 

olej do smażenia

Kuleczki wkładamy na gorący olej. Chwilkę czekamy i jeśli się nam kuleczki przylepiły do dna delikatnie je widelcem podważamy. Smażymy około 7-8 minut z jednej i tak samo z drugiej strony.

7. 

Wykładamy na papierowy ręczniczek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się