Ćwikłowe kofty
Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Przepis

2.
Połowę trzemy na grubo, połowę na drobno.

3.
sól 1 łyżeczka • przyprawa Garam masala ½ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki
Dodajemy sól i przyprawy.

4.
mąka z ciecierzycy 70 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów
Wsypujemy mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zamiast mąki z ciecierzycy możemy użyć również zwykłą.

5.
Z masy wytwarzamy mniejsze kuleczki, które są miękkie.

6.
Kuleczki wkładamy na gorący olej. Chwilkę czekamy i jeśli się nam kuleczki przylepiły do dna delikatnie je widelcem podważamy. Smażymy około 7-8 minut z jednej i tak samo z drugiej strony.

7.
Wykładamy na papierowy ręczniczek.

8.
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Porowa sałatka z jogurtem przepis • Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis • Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis • Indyjskie placki chlebowe Chapati przepis
Propozycja podania.

Smacznego!