Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.
przepis,burak ćwikłowy,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
15
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
2.
Połowę trzemy na grubo, połowę na drobno.
3.
sól 1 łyżeczka • przyprawa Garam masala ½ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki
Dodajemy sól i przyprawy.
4.
mąka z ciecierzycy 70 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów
Wsypujemy mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zamiast mąki z ciecierzycy możemy użyć również zwykłą.
5.
Z masy wytwarzamy mniejsze kuleczki, które są miękkie.
6.
Kuleczki wkładamy na gorący olej. Chwilkę czekamy i jeśli się nam kuleczki przylepiły do dna delikatnie je widelcem podważamy. Smażymy około 7-8 minut z jednej i tak samo z drugiej strony.
7.
Wykładamy na papierowy ręczniczek.
8.
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis • Porowa sałatka z jogurtem przepis • Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis • Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis • Indyjskie placki chlebowe Chapati przepis
Propozycja podania.
Smacznego!