swiatwemnie.pl

Łzy słonia

     

Osłodźcie swoje życie albo bądźcie dobrze przygotowani na każdą rodzinną uroczystość, czy towarzyskie spotkanie w Waszym domu.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Ciasto i pieczenie

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 6 łyżek  kakao proszek 2 łyżki  proszek do pieczenia 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy gęstą pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiową, i w umiarkowanej temperaturze pieczemy około 15 minut.

Ciasto i pieczenie

2. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

3. Nadzienie

masło 250 g  cukier waniliowy 2 sztuki  cukier puder 4 łyżki

Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Nadzienie

4. 

mleko półtłuste 1,5% 7 łyżek  mielone orzechy włoskie 150 g

Orzechy sparzymy mlekiem i wystudzone dodajemy do masła.

5. 

banan 3 sztuki

Wystudzone ciasto rozkładamy, wewnętrzną stronę smarujemy nadzieniem, na nie układamy banany.

6. 

Ciasto ponownie zwijamy.

7. 

Jak nam zostanie nadzienie smarujemy nim wierzch rolady i polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się