Łzy słonia

Osłodźcie swoje życie albo bądźcie dobrze przygotowani na każdą rodzinną uroczystość, czy towarzyskie spotkanie w Waszym domu.
przepis,fotoprzepis,banan,masło,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady ›Składniki
Składniki
banan | 3 257 | sztuki kcal | |
cukier puder | 10 388 | łyżek kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | sztuki kcal | |
jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 150 1011 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 7 51 | łyżek kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 4 214 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | szczypta kcal |
Przepis
1. Ciasto i pieczenie
jajka kurze 6 sztuk • cukier puder 6 łyżek • kakao proszek 2 łyżki • proszek do pieczenia 1 szczypta • mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, stopniowo dodajemy gęstą pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiową, i w umiarkowanej temperaturze pieczemy około 15 minut.

2.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

3. Nadzienie
masło 250 gramów • cukier waniliowy 2 sztuki • cukier puder 4 łyżki
Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4.
mleko półtłuste 1,5% 7 łyżek • mielone orzechy włoskie 150 gramów
Orzechy sparzymy mlekiem i wystudzone dodajemy do masła.

5.
banan 3 sztuki
Wystudzone ciasto rozkładamy, wewnętrzną stronę smarujemy nadzieniem, na nie układamy banany.

6.
Ciasto ponownie zwijamy.

7.
Jak nam zostanie nadzienie smarujemy nim wierzch rolady i polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!