Dynia na gęsto z duszonym wołowym mięsem
![Dynia na gęsto z duszonym wołowym mięsem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002047/img_pl_4x3/dynia-na-gesto-z-duszonym-wolowym-miesem_00180.jpg)
Dynia na gęsto z duszoną wołowiną jest bardzo uwielbiana. Przygotowaliśmy dla was ten klasyczny przepis ze smacznej młodej dynii, którą starliśmy razem z pestkami i z nowych delikatnie obranych nowych ziemniaków, aby z ziemniakach zostało jak najwięcej witamin.
przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,młode ziemniaki,dynia zwyczajna,Wołowina,Sosy,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 130 | gramów | |
dynia zwyczajna | 900 | gramów | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
koper | - | ||
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 200 | gramów | |
masło | 40 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
młode ziemniaki | 400 | gramów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 600 | mililitrów | |
łopatka wołowa | 500 | gramów |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8691.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8694.jpg)
3.
sól ½ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Mięso dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Solimy, dodajemy kminek i paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8695.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8697.jpg)
5.
...i pod pokrywką, często mieszając, powoli dusimy 1,5 godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8729.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8700.jpg)
7.
Kroimy na mniejsze kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8701.jpg)
8.
cebula 50 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8707.jpg)
9.
woda 250 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Do cebuli dodajemy ziemniaki, wlewamy wodę, solimy i gotujemy 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8711.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8714.jpg)
11.
...i na grubo trzemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8715.jpg)
12.
sól ½ łyżeczki
Dynię mieszamy z ziemniakami, solimy i pod pokrywką dusimy 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8722.jpg)
13.
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8723.jpg)
14.
Zawiesinę dodajemy do dyni i zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8725.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8728.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002047/small/IMG_8731.jpg)
Smacznego!