swiatwemnie.pl

Dynia na gęsto z duszonym wołowym mięsem

    

Dynia na gęsto z duszoną wołowiną jest bardzo uwielbiana. Przygotowaliśmy dla was ten klasyczny przepis ze smacznej młodej cukinii, którą starliśmy razem z pestkami i z nowych delikatnie obranych nowych ziemniaków, aby z ziemniakach zostało jak najwięcej witamin.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

cebula130gramów
dynia zwyczajna900gramów
kminek mielony¼łyżeczki
koper-
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)200gramów
masło40gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
młode ziemniaki400gramów
olej słonecznikowy4łyżki
sól1.5łyżeczki
woda600mililitrów
łopatka wołowa500gramów

1. 

cebula 80 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

łopatka wołowa 500 gramów

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kostki.

3. 

sól ½ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Mięso dodajemy do cebuli i smażymy aż naciągnie. Solimy, dodajemy kminek i paprykę.

4. 

woda 350 mililitrów

Podlewamy wodą...

5. 

...i pod pokrywką, często mieszając, powoli dusimy 1,5 godziny.

6. 

młode ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki myjemy i delikatnie nożem skrobiemy.

7. 

Kroimy na mniejsze kawałki.

8. 

cebula 50 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

9. 

woda 250 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Do cebuli dodajemy ziemniaki, wlewamy wodę, solimy i gotujemy 10 minut.

10. 

dynia zwyczajna 900 gramów

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki...

11. 

...i na grubo trzemy.

12. 

sól ½ łyżeczki

Dynię mieszamy z ziemniakami, solimy i pod pokrywką dusimy 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

13. 

kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 200 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów

Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką.

14. 

Zawiesinę dodajemy do dyni i zagotowujemy.

15. 

masło 40 gramów

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło...

16. 

koper

...i według smaku nasiekany koper.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się