swiatwemnie.pl

Chrzanowy sos

    

Prosty i ulubiony sos, który klasycznie najbardziej smakuje z gotowanym wołowym mięsem i z knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 2 łyżki

W garnku roztapiamy masło...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki

...i wsypujemy mąkę. Krótko smażymy...

3. 

mleko tłuste 3,5% 1 litr

...i wlewamy mleko. Dobrze mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżeczka  ocet 1 łyżeczka  chrzan świeży -korzeń

Wlewamy śmietanę, dodajemy sól, troszkę cukru, ocet i chrzan według smaku. Chrzan możemy użyć świeży, albo nakładany.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się