swiatwemnie.pl

Gruszkowe ciasto z budyniem

     

Prosty przepis na przyrządzenie wyśmienitego placka z kruchym ciastem i nadzieniem z kawałków gruszek w waniliowym budyniu.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Budyń waniliowy w proszku40gramów
Cukier kryształ1łyżka
Cukier puder1łyżka
Cynamon mielony½łyżeczki
Gruszka400gramów
Jajka kurze2sztuki
Masło190gramów
Miód2łyżeczki
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750300gramów
Sól¼łyżeczki

1. 

cukier puder 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka  masło 180 g  sól ¼ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 300 g

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

budyń waniliowy w proszku 40 g  cukier kryształ 1 łyżka  mleko tłuste 3,5% 300 ml

Gotujemy gęsty budyń.

3. 

gruszka 400 g

Do gotowego budyniu dodajemy obrane oraz na drobno pokrojone gruszki i wszystko mieszamy.

4. 

masło 10 g

Trochę więcej niż połowę ciasta wałkujemy na około 3 mm grubość i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.

5. 

cynamon mielony ½ łyżeczki  miód 2 łyżeczki

Dodajemy budyń z gruszkami, posypujemy cynamonem i skrapiamy miodem.

6. 

Resztę ciasta także rozwałkowujemy i rozciągamy na wierzchu placka.

7. 

Nadwyżkę ciasta usuwamy i możemy użyć go na ozdobienie placka.

8. 

jajka kurze 1 sztuka

Przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.

9. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się