swiatwemnie.pl

Czerwona soczewica ze szpinakiem

     

Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

czerwona soczewica 150 g  przyprawa kurkuma ¼ łyżeczki

Do garnka wkładamy przemytą soczewicę i dodajemy kurkumę.

2. 

woda 320 ml

Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.

3. 

świeże liście szpinaku 250 g

Szpinak myjemy i łychą siekamy.

4. 

masło 30 g

W garnku roztapiamy masło.

5. 

korzeń imbiru 10 g  czosnek 2 ząbki

Do masła dodajemy obrany, starty czosnek i imbir. Chwilkę smażymy...

6. 

...i dodajemy szpinak.

7. 

5 minut dusimy.

8. 

sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Szpinak dodajemy do ugotowanej soczewicy i solimy.

9. 

masło 20 g  Przyprawa musztarda czarna 1 łyżeczka  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

W garnku roztapiamy masło, dodajemy przyprawy i podgrzewamy.

10. 

cytryna 1 sztuka

Dodajemy do dala razem z sokiem z cytryny.

11. 

Podajemy z ryżem basmati i innymi smacznymi indyjskimi daniami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się