swiatwemnie.pl

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

     

Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

boczniak ostrygowaty 700 g

Boczniaka myjemy, kroimy...

2. 

...i na drobno siekamy za pomocą kuchennego robota.

3. 

cebula 150 g  olej rzepakowy 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki...

5. 

woda 500 ml

...i dodajemy do cebuli. Delikatnie smażymy i zalewamy wodą.

6. 

kminek mielony ½ łyżeczki

Dodajemy boczniaka, kminek...

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

i paprykę. Mieszamy i pod pokrywką gotujemy do miękkości ziemniaków (około 25 minut).

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  mąka chlebowa pszenna T750 40 g

Śmietany mieszamy z mąką i zawiesiną zalewamy sos, zagotowujemy i możemy podawać.

9. Propozycja podania

Delikatna nadziewana pieczeń przepis

Sos możemy podawać z mięsnymi kotlecikami, albo po prostu z kiełbasą i jajkiem sadzonym.

Propozycja podania

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się