swiatwemnie.pl

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

    

Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

boczniak ostrygowaty 700 gramów

Boczniaka myjemy, kroimy...

2. 

...i na drobno siekamy za pomocą kuchennego robota.

3. 

cebula 150 gramów  olej rzepakowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki...

5. 

woda 500 mililitrów

...i dodajemy do cebuli. Delikatnie smażymy i zalewamy wodą.

6. 

kminek mielony ½ łyżeczki

Dodajemy boczniaka, kminek...

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

i paprykę. Mieszamy i pod pokrywką gotujemy do miękkości ziemniaków (około 25 minut).

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Śmietany mieszamy z mąką i zawiesiną zalewamy sos, zagotowujemy i możemy podawać.

9. Propozycja podania

Delikatna nadziewana pieczeń przepis

Sos możemy podawać z mięsnymi kotlecikami, albo po prostu z kiełbasą i jajkiem sadzonym.

Propozycja podania

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się