swiatwemnie.pl

Dynia na gęsto z wołowymi kotletami

     

Ulubiony gęsty dodatek z letniej dyni i nowych ziemniaków, przygotowany z kwaśną śmietaną i podawany ze smacznymi wołowymi kotletami upieczonymi w piekarniku. Jeśli gotujecie dla czterech osób, gotujcie z połowy składników :) !

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mięso wołowe przednie 1 kg

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kotlety, rozklepujemy i solimy.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  mleko tłuste 3,5% 6 łyżek  olej słonecznikowy 2 łyżki  sól ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750  bułka tarta

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, olejem i solą. Kotlety stopniowo panierujemy: w bułce tartej, w jajecznej mieszance i w mące.

3. 

olej rzepakowy

Z obydwóch stron krótko je smażymy na gorącym oleju.

4. 

woda 150 ml

Układamy je w głębokim naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą.

5. 

Naczynie dobrze zamykamy, aby z niego za bardzo woda nie wyparowała i w piekarniku w 200°C powoli pieczemy do miękkości (około 1,5 godziny).

6. 

młode ziemniaki 500 g  woda 500 ml  sól 1 łyżeczka

Po godzinie pieczenia mięsa zaczynamy przygotowywać gęsty sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do głębszego garnka, wlewamy wodę, solimy i gotujemy około 15 minut.

7. 

dynia zwyczajna 1500 g

Dynię obieramy, przekrawamy na połowę i wyciągamy pestki.

8. 

Trzemy na tarce.

9. 

koper

Dodajemy do prawie ugotowanych ziemniaków razem z nasiekanym koperkiem według smaku. 5 minut gotujemy.

10. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 g  mleko tłuste 3,5% 400 ml  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki

Kwaśną śmietanę i mąkę dobrze mieszamy z mlekiem.

11. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  ocet 2 łyżki  masło 50 g

Zawiesinę wlewamy do sosu, zagotowujemy, dosładzamy i według smaku dodajemy przegotowany ocet. Na koniec dodajemy masło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się