Dynia na gęsto z wołowymi kotletami
Ulubiony gęsty dodatek z letniej dyni i nowych ziemniaków, przygotowany z kwaśną śmietaną i podawany ze smacznymi wołowymi kotletami upieczonymi w piekarniku. Jeśli gotujecie dla czterech osób, gotujcie z połowy składników :) !
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe przednie,dynia zwyczajna,Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
dynia zwyczajna | 1500 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
koper | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mięso wołowe przednie | 1 | kilogram | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 6 | łyżek | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
młode ziemniaki | 500 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | - | ||
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 650 | mililitrów |
Przepis
1.
mięso wołowe przednie 1 kilogram
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kotlety, rozklepujemy i solimy.
2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko tłuste 3,5% 6 łyżek • olej słonecznikowy 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 • bułka tarta
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, olejem i solą. Kotlety stopniowo panierujemy: w bułce tartej, w jajecznej mieszance i w mące.
5.
Naczynie dobrze zamykamy, aby z niego za bardzo woda nie wyparowała i w piekarniku w 200°C powoli pieczemy do miękkości (około 1,5 godziny).
6.
młode ziemniaki 500 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Po godzinie pieczenia mięsa zaczynamy przygotowywać gęsty sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do głębszego garnka, wlewamy wodę, solimy i gotujemy około 15 minut.
8.
Trzemy na tarce.
9.
Dodajemy do prawie ugotowanych ziemniaków razem z nasiekanym koperkiem według smaku. 5 minut gotujemy.
10.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Kwaśną śmietanę i mąkę dobrze mieszamy z mlekiem.
11.
cukier kryształ 1 łyżeczka • ocet 2 łyżki • masło 50 gramów
Zawiesinę wlewamy do sosu, zagotowujemy, dosładzamy i według smaku dodajemy przegotowany ocet. Na koniec dodajemy masło.
Smacznego!