Dynia na gęsto z wołowymi kotletami
![Dynia na gęsto z wołowymi kotletami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001938/img_pl_4x3/dynia-na-gesto-z-wolowymi-kotletami_00180.jpg)
Ulubiony gęsty dodatek z letniej dyni i nowych ziemniaków, przygotowany z kwaśną śmietaną i podawany ze smacznymi wołowymi kotletami upieczonymi w piekarniku. Jeśli gotujecie dla czterech osób, gotujcie z połowy składników :) !
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe przednie,dynia zwyczajna,Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
dynia zwyczajna | 1500 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
koper | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mięso wołowe przednie | 1 | kilogram | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 6 | łyżek | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
młode ziemniaki | 500 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | - | ||
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 650 | mililitrów |
Przepis
1.
mięso wołowe przednie 1 kilogram
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kotlety, rozklepujemy i solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3914.jpg)
2.
jajka kurze 3 sztuki • mleko tłuste 3,5% 6 łyżek • olej słonecznikowy 2 łyżki • sól ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 • bułka tarta
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, olejem i solą. Kotlety stopniowo panierujemy: w bułce tartej, w jajecznej mieszance i w mące.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3924.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3930.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3935.jpg)
5.
Naczynie dobrze zamykamy, aby z niego za bardzo woda nie wyparowała i w piekarniku w 200°C powoli pieczemy do miękkości (około 1,5 godziny).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3950.jpg)
6.
młode ziemniaki 500 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Po godzinie pieczenia mięsa zaczynamy przygotowywać gęsty sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do głębszego garnka, wlewamy wodę, solimy i gotujemy około 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3963.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3958.jpg)
8.
Trzemy na tarce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3965.jpg)
9.
Dodajemy do prawie ugotowanych ziemniaków razem z nasiekanym koperkiem według smaku. 5 minut gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3976.jpg)
10.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Kwaśną śmietanę i mąkę dobrze mieszamy z mlekiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3968.jpg)
11.
cukier kryształ 1 łyżeczka • ocet 2 łyżki • masło 50 gramów
Zawiesinę wlewamy do sosu, zagotowujemy, dosładzamy i według smaku dodajemy przegotowany ocet. Na koniec dodajemy masło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001938/small/IMG_3979.jpg)
Smacznego!