PRZEPISY

Patison na gęsto

Patison na gęsto

Doskonały przepis na przygotowanie lekkiego i bardzo smacznego patisona na gęsto. Serwujemy go z chrupiącą smażoną cebulką i jajkiem.

przepis,fotoprzepis,patison,śmietana do ubijania (30-33%),koper,jajka kurze,Sosy

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula300gramów
jajka kurze2sztuki
koper½łyżeczki
masło20gramów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
olej słonecznikowy2łyżki
patison600gramów
sól½łyżeczki
woda1decylitr
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

masło 20 gramów  cebula 200 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Smażymy na odrobinie masła w garnku.

2. 

patison 600 gramów  woda 1 decylitr  sól ½ łyżeczki  koper ½ łyżeczki

Patison obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy do garnka. Chwilkę smażymy, dodajemy sól i koper. Wlewamy wodę i dusimy pod pokrywką około 20 minut.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Mąkę dobrze mieszamy w śmietanie, tak aby nie było grudek.

4. 

Śmietanę z mąką wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze 10 minut często mieszając.

5. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki

Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy na oleju na chrupiąco. Patisona serwujemy z cebulką i na twardo ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie