Patison na gęsto

Doskonały przepis na przygotowanie lekkiego i bardzo smacznego patisona na gęsto. Serwujemy go z chrupiącą smażoną cebulką i jajkiem.
przepis,fotoprzepis,patison,śmietana do ubijania (30-33%),koper,jajka kurze,Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
716 g
Energia porcji
838 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 300 132 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
koper | ½ 1 | łyżeczki kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
patison | 600 120 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1 0 | decylitr kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
masło 20 gramów • cebula 200 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Smażymy na odrobinie masła w garnku.

2.
patison 600 gramów • woda 1 decylitr • sól ½ łyżeczki • koper ½ łyżeczki
Patison obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy do garnka. Chwilkę smażymy, dodajemy sól i koper. Wlewamy wodę i dusimy pod pokrywką około 20 minut.

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Mąkę dobrze mieszamy w śmietanie, tak aby nie było grudek.

4.
Śmietanę z mąką wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze 10 minut często mieszając.

5.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy na oleju na chrupiąco. Patisona serwujemy z cebulką i na twardo ugotowanym jajkiem.

Smacznego!