Szybki fasolowy dodatek na gęsto z białej fasoli
![Szybki fasolowy dodatek na gęsto z białej fasoli](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002124/img_pl_4x3/szybki-fasolowy-dodatek-na-gesto-z-bialej-fasoli_00180.jpg)
W prosty sposób przygotowany fasolowy dodatek na gęsto z białej konserwowanej fasoli. Podajemy z jajkiem sadzonym, z warzywnymi lub mięsnymi kuleczkami albo kotlecikami.
przepis,fotoprzepis,fasola biała sterylizowana,Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy
Składniki
Składniki
Pieczone warzywne kuleczki przepis | - | ||
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
fasola biała sterylizowana | 500 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
masło | 1 | łyżka | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
ocet | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 500 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002124/small/IMG_1837.jpg)
2.
fasola biała sterylizowana 500 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • liść laurowy 2 sztuki
Konserwowaną fasolę odcedzamy i na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ziemniaków razem z liściem laurowym i odrobiną cukru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002124/small/IMG_1842.jpg)
3.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002124/small/IMG_1847.jpg)
4.
Zawiesinę dodajemy do fasoli i zagotowujemy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny albo octem. Według smaku możemy dosolić. Dodajemy kawałek masła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002124/small/IMG_1850.jpg)
Smacznego!