Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym
![Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001007/img_pl_4x3/brzoskwiniowy-sos-z-cukrem-trzcinowym_00180.jpg)
Smaczny i słodki sos ze świeżych brzoskwiń. Odpowiedni do suchych ciast bez nadzienia (piernik, wafle), ewentualnie do niektórych dań mięsnych.
przepis,fotoprzepis,Brzoskwinie,cukier trzcinowy,Sosy,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sosy
Składniki
Składniki
Brzoskwinie | 750 | gramów | |
cukier trzcinowy | 150 | gramów | |
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1.
Brzoskwinie 750 gramów
Brzoskwinie myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Potem płuczemy je pod zimną wodą...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5893w.jpg)
2.
...oraz ściągamy z nich skórkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5894w.jpg)
3.
cukier trzcinowy 150 gramów
Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na drobno. Wkładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę (15 minut) w spokoju. Cukier w tym czasie rozpuści się, w wyniku czego powstanie słodka zalewa.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5898w.jpg)
4.
imbir mielony ¼ łyżeczki • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Następnie dodajemy imbir, cynamon i całość doprowadzamy do wrzenia. Od początku wrzenia gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5904w.jpg)
5.
Na koniec delikatnie je ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5906w.jpg)
6.
Można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001007/small/IMG_5928w.jpg)
Smacznego!