swiatwemnie.pl

Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym

     

Smaczny i słodki sos ze świeżych brzoskwiń. Odpowiedni do suchych ciast bez nadzienia (piernik, wafle), ewentualnie do niektórych dań mięsnych.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

Brzoskwinie750gramów
Cukier trzcinowy150gramów
Cynamon mielony¼łyżeczki
Imbir mielony¼łyżeczki

1. 

Brzoskwinie 750 g

Brzoskwinie myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Potem płuczemy je pod zimną wodą...

2. 

...oraz ściągamy z nich skórkę.

3. 

cukier trzcinowy 150 g

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na drobno. Wkładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę (15 minut) w spokoju. Cukier w tym czasie rozpuści się, w wyniku czego powstanie słodka zalewa.

4. 

imbir mielony ¼ łyżeczki  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Następnie dodajemy imbir, cynamon i całość doprowadzamy do wrzenia. Od początku wrzenia gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.

5. 

Na koniec delikatnie je ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.

6. 

Można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się