swiatwemnie.pl

Ziemniaki z koprem na gęsto

    

Smaczny letni dodatek. Dla nie wegetarian podajemy z duszoną wołowiną, lub dla wegetarian z jajkiem sadzonym.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ½łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
koper20gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75015gramów
młode ziemniaki500gramów
sól1łyżeczka
woda500mililitrów

1. 

młode ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

woda 500 mililitrów  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i kminek. Gotujemy do miękkości (15-20 minut).

3. 

koper 20 gramów

Pęczek kopru myjemy i siekamy.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów

W śmietanie mieszamy mleko i mąkę.

5. 

cukier kryształ ½ łyżeczki

Zawiesinę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy troszkę cukru i zagotowujemy.

6. 

Na koniec dodajemy przygotowany koperek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się