Doskonały wegański sos zainspirowany bolońską kuchnią.
Pichcił
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Cebula | 80 | gramów | |
Czosnek | 2 | ząbki | |
Marchew | 180 | gramów | |
Oliwa | 25 | mililitrów | |
Pikantny sos chili | 1 | łyżeczka | |
Przecier pomidorowy | 1 | litr | |
Seler | 180 | gramów | |
Ser biały tofu | 180 | gramów | |
Sól | 1.5 | łyżeczki |
2.
Seler i marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Dodajemy do cebuli.
3.
sól 1.5 łyżeczki • pikantny sos chili 1 łyżeczka
Solimy i 5 minut często mieszając smażymy. Doprawiamy sosem chili...
5.
przecier pomidorowy 1 litr • czosnek 2 ząbki
Wlewamy przecier, dodajemy cukier i 10 minut gotujemy. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.
6.
Sosem polewamy porcję makaronu i podajemy. Sos możemy podawać również z parzonym knedlem.
Smacznego!