swiatwemnie.pl

 

Najważniejsze składniki

Wybierz składnik, który powinien znaleźć się w przepisie, którego szukasz.

 

 

Smażone grzyby Shimeji

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Zupa z leśnego grzyba siedzunia sosnowego

Zupa z leśnego grzyba siedzunia sosnowego

Siedzuń albo szmaciak gałęzisty jest doskonałym jadalnym grzybem. Oferujemy wam przepis na zupę z niego. Jest doskonała.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Pasteryzujemy gruszki

Pasteryzujemy gruszki

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Rumowe kulki tylko dla dorosłych

Rumowe kulki tylko dla dorosłych

Niepieczone rumowe kulki, z powodu wysokiej zawartości rumu podajemy je tylko dorosłym.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Pasteryzujemy - buraczki z chrzanem

Pasteryzujemy - buraczki z chrzanem

Buraczki ćwikłowe należą do najbardziej zdrowych warzyw. Można z nich przygotować bardzo smaczne i lekkostrawne potrawy. Pasteryzowane buraczki z chrzanem są świetnym dodatkiem do mięsnych potraw.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Ziemniaczane kluski - haluszki

Ziemniaczane kluski - haluszki

Podstawowa receptura na przygotowanie tradycyjnych ziemniaczanych klusek, które możemy podawać w różnych wersjach.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Zacierka - makaron do zupy

Zacierka - makaron do zupy

Zacierka albo kruszonka jest to prosty domowy makaron (kluseczki) doskonały do ulubionych gęstych zup.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Ziemniaki smażone na maśle

Ziemniaki smażone na maśle

Wspaniałe ziemniaki doskonałe nie tylko jako dodatek. Bardzo smaczne są również jako samodzielne danie, z kwaśnym mlekiem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada kokosowa bez pieczenia

Prosty słodki smakołyk na świąteczne dni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

Pasta z kiełbasy

Pasta z kiełbasy

Ulubiona klasyczna pasta. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Jabłkowy jesienny pucharek

Jabłkowy jesienny pucharek

Przepyszny smakołyk na dżdżyste niedzielne popołudnie.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Twarogowe tiramisu

Twarogowe tiramisu

Fantastyczny deser z twarogiem i śmietaną wsiąknięty w kawowe biszkopty.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Grylażowe kostki

Grylażowe kostki

Tradycyjne grylażowe kostki nie tylko na święta.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

Domowe ziemniaczane loksze

Domowe ziemniaczane loksze

Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Somloi kluski (Somlói galuska)

Somloi kluski (Somlói galuska)

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
wysoka

Palce lizać

Palce lizać

Wspaniałe ciasto, które znika z talerza w niespełna kilka sekund. Ucieszy ono nie tylko waszych gości na których czekacie, kolegów w pracy, ale przede wszystkim nasze podniebienie. Tylko uważajcie na palce!

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Winogronowy dżem

Winogronowy dżem

Doskonały domowy dżem z drobnych, kwaskowatych, niebieskich winogron. Do jego przygotowania użyty był cukier i trzcinowy cukier żelujący z pektyną, bez konserwantów. Dżem jest dość gęsty, doskonały do naleśników, do smarowania ciast ze słodkimi nadzieniami i na korpus kremowego tortu.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Waniliowy suflet

Waniliowy suflet

Przepis na przygotowanie prostego francuskiego deseru, którego podstawę stanowi biały gęsty sos i piana z białek.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Paryskie rożki

Paryskie rożki

Delikatne orzechowe ciasteczko wypełnione maślanym kremem w czekoladowej polewie.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Domowy smalec wieprzowy i skwarki

Domowy smalec wieprzowy i skwarki

Klasyczny wieprzowy smalec jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Jego domowe przygotowanie - topienie słoniny na skwarki - jest to bardzo prosty proces, którego produkt odznacza się czystością i wysoką jakością - wieprzowy smalec i skwarki.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia

Bananowe kremowe ciasto z twarogiem

Bananowe kremowe ciasto z twarogiem

Fantastyczny delikatny twarogowy krem na ulubionych bananach i kakaowym biszkopcie, prawdziwe mniam :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Makaron z sosem z czarnej fasoli

Makaron z sosem z czarnej fasoli

Doskonałe i pożywne danie, które jest również znane w Azji jako "Jajangmyeon". Standardowo przygotowuje się je z mięsa wieprzowego. My tym razem użyliśmy wołowiny, ale jest też dobre z kurczakiem lub tofu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Rumowe ciasto z orzechami i kakao

Rumowe ciasto z orzechami i kakao

... lub też pijany Franciszkanin, pijany Izydor... wyśmienite ciasto z bogatym kremem orzechowym i rumem, idealny na imprezę z większością dorosłych.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka

 

 
 

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się