swiatwemnie.pl

Soczewicowy masala dal

     

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czerwona soczewica500gramów
Czosnek3ząbki
Imbir mielony¼łyżeczki
Kozieradka pospolita - suszone liście2łyżeczki
Liść laurowy1sztuka
Masło40gramów
Pomidory150gramów
Przyprawa garam masala1łyżeczka
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
Sól1łyżeczka
Sól1szczypta
Woda750mililitrów

1. 

czerwona soczewica 500 g

Soczewicę trzy razy przepłukujemy w zimnej wodzie.

2. 

woda 750 ml  sól 1 łyżeczka

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.

3. 

Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki

Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana, odstawiamy ją i dodajemy kozieradkę.

4. 

masło 40 g  cebula 100 g  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  liść laurowy 1 sztuka

Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i liściem laurowym.

5. 

sól 1 szczypta  czosnek 3 ząbki  imbir mielony ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki

Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno nasiekanym czosnkiem i imbirem. Dla pikantnej wersji jest to właściwy czas, aby dodać trochę posiekanej papryki chili.

6. 

pomidory 150 g

Dodajemy na drobno pokrojone pomidory i gotujemy do miękkości.

7. 

przyprawa Garam masala 1 łyżeczka

Na koniec doprawiamy mieszanką Garam Masala.

8. 

Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się