Soczewicowy masala dal
![Soczewicowy masala dal](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001937/img_pl_4x3/soczewicowy-masala-dal_00180.jpg)
Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.
przepis,fotoprzepis,czerwona soczewica,Sosy,Bezglutenowe,Kuchnia indyjska
Sosy
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Kozieradka pospolita - suszone liście | 2 | łyżeczki | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 500 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
masło | 40 | gramów | |
pomidory | 150 | gramów | |
przyprawa Garam masala | 1 | łyżeczka | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 750 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7972.jpg)
3.
Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki
Gdy jest soczewica prawie całkowicie rozgotowana, odstawiamy ją i dodajemy kozieradkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7977.jpg)
4.
masło 40 gramów • cebula 100 gramów • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • liść laurowy 1 sztuka
Cebulkę powoli smażymy na maśle z kminkiem i liściem laurowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7973.jpg)
5.
sól 1 szczypta • czosnek 3 ząbki • imbir mielony ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Doprawiamy pieprzem, kurkumą, solą, na drobno nasiekanym czosnkiem i imbirem. Dla pikantnej wersji jest to właściwy czas, aby dodać trochę posiekanej papryki chili.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7981.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7982.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7983.jpg)
8.
Mieszankę dodajemy do ugotowanej soczewicy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001937/small/IMG_7985.jpg)
Smacznego!