Dyniowe gnocchi z pesto
Ten oto przepis nie należy do łatwych i nie pracochłonnych, ale przy pierwszym kęsie każdy zrozumie że po prostu było warto by doświadczyć tego smaku.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
dynia hokkaido | 600 | gramów | |
kasza manna | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | - | ||
ziemniaki | 400 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Gotujemy dynię
dynia hokkaido 600 gramów
Dyniowy miąższ gotujemy na parze do miękkości. Już ugotowany w misce miksujemy.
2.
ziemniaki 400 gramów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości. Ugotowane ziemniaki miksujemy i dodajemy do dyni. Solimy.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • kasza manna 100 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Do ziemniaczano dyniowej masy dodajemy mąkę, kaszę i żółtko. Wszystko razem mieszamy.
4.
Z ciasta wyrabiamy cienki walce, które kroimy na kształt gnocchi.
5.
Gnocchi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie dopóki nie wypłyną na wierzch około 7 minut.
Smacznego!