Wieprzowe kawałki w porowym sosie
Miękkie mięso, delikatnie chrupiący por i łagodny śmietanowy sos ... mniam :) Podajemy z parzonym knedlem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,por,Wieprzowina,,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 | gramów | |
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
por | 400 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
2.
Udo wieprzowe 600 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli. Szklimy, solimy, pieprzymy i dodajemy kminek.
5.
Dodajemy do ugotowanego mięsa, mieszamy i 5 minut gotujemy.
Smacznego!