swiatwemnie.pl

Wieprzowe kawałki w porowym sosie

    

Miękkie mięso, delikatnie chrupiący por i łagodny śmietanowy sos ... mniam :) Podajemy z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Udo wieprzowe600gramów
cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
olej słonecznikowy30mililitrów
por400gramów
sól1.5łyżeczki
woda250mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

Udo wieprzowe 600 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Mięso myjemy, kroimy na kostki, dodajemy do cebuli. Szklimy, solimy, pieprzymy i dodajemy kminek.

3. 

woda 250 mililitrów

Mieszamy, dolewamy wodę i dusimy do miękkości.

4. 

por 400 gramów

Por oczyszczamy, kroimy na cienkie kółeczka i rozdrabniamy je.

5. 

Dodajemy do ugotowanego mięsa, mieszamy i 5 minut gotujemy.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Dolewamy śmietanę i zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się