swiatwemnie.pl

Ziemniaczane placki z kapią

     

Delikatne placki, wyjątkowe dzięki swojej barwie i wspaniałemu smakowi.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Bułka tarta2łyżki
Cebula50gramów
Czosnek4ząbki
Jajka kurze2sztuki
Majeranek1.5łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Olej rzepakowy
Papryka czerwona kapia świeża250gramów
Sól1łyżeczka
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g  cebula 50 g

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy...

2. 

...i na drobno trzemy.

3. 

czosnek 4 ząbki  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek, jajko, sól,...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 80 g

...mąkę...

5. 

majeranek 1.5 łyżeczki

...i majeranek. Mieszamy.

6. 

papryka czerwona kapia świeża 250 g

Paprykę oczyszczamy, myjemy i na drobno trzemy.

7. 

Dodajemy do ziemniaczanego ciasta.

8. 

bułka tarta 2 łyżki

Zagęszczamy odrobiną bułki tartej.

9. 

olej rzepakowy

Za pomocą łyżki ciasto kładziemy na gorący olej. Ciasto rozcieramy na placek i z jednej...

10. 

...i drugiej strony smażymy.

11. 

Placki wyciągamy i z pomocą kuchennego papierowego ręczniczka odsysamy zbyteczny olej.

12. 

Serwujemy z sosem tatarskim, lub jako dodatek placek na przykład z fasolową zupą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się