swiatwemnie.pl

Ziemniaczane placki z kapią

     

Delikatne placki, wyjątkowe dzięki swojej barwie i wspaniałemu smakowi.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 
Bułka tarta2łyżki
Cebula50gramów
Czerwona papryka250gramów
Czosnek4ząbki
Jajka kurze2sztuki
Majeranek1.5łyżeczki
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Olej rzepakowy
Sól1łyżeczka
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g  cebula 50 g

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy...

2. 

...i na drobno trzemy.

3. 

czosnek 4 ząbki  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek, jajko, sól,...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 80 g

...mąkę...

5. 

majeranek 1.5 łyżeczki

...i majeranek. Mieszamy.

6. 

czerwona papryka 250 g

Paprykę oczyszczamy, myjemy i na drobno trzemy.

7. 

Dodajemy do ziemniaczanego ciasta.

8. 

bułka tarta 2 łyżki

Zagęszczamy odrobiną bułki tartej.

9. 

olej rzepakowy

Za pomocą łyżki ciasto kładziemy na gorący olej. Ciasto rozcieramy na placek i z jednej...

10. 

...i drugiej strony smażymy.

11. 

Placki wyciągamy i z pomocą kuchennego papierowego ręczniczka odsysamy zbyteczny olej.

12. 

Serwujemy z sosem tatarskim, lub jako dodatek placek na przykład z fasolową zupą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się