PRZEPISY

Pieczone łazanki z leśnymi grzybami

Pieczone łazanki z leśnymi grzybami

Popularne danie z makaronu i ziemniaków tym razem wzbogaciliśmy o własnoręcznie zbierane grzyby leśne. Bardzo smakował nam przygotowany w ten sposób makaron. Wypróbujcie, na pewno i Wam się spodoba.

przepis,fotoprzepis,leśne grzyby,ziemniaki,makaron - łazanki,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
leśne grzyby400gramów
makaron - łazanki250gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
olej słonecznikowy-
olej słonecznikowy3łyżki
ser Eidam150gramów
sól1łyżeczka
sól0
woda0
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

leśne grzyby 400 gramów

Grzyby oczyszczamy, myjemy i przekrawamy na pół.

2. 

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

sól ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Połowę cebuli odkładamy na bok. Do tej co została nam na patelni dodajemy grzyby, solimy i posypujemy kminkiem. Podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut pod pokrywką.

4. 

ziemniaki 500 gramów  woda  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Do ziemniaków dodajemy odłożoną połowę cebuli.

5. 

makaron - łazanki 250 gramów  woda  sól

Łazanki gotujemy w słonej wodzie i odcedzamy.

6. 

Makaron dodajemy...

7. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól

...razem z grzybami do ziemniaków. Według potrzeby jeszcze dosalamy, posypujemy mieloną czerwoną papryką i pieprzem. Delikatnie wszystko razem mieszamy.

8. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i przygotowaną mieszankę wkładamy do naczynia. Delikatnie dociskamy.

9. 

ser Eidam 150 gramów

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Potem dodajemy na grubo starty ser...

10. 

...i jeszcze 5-10 minut zapiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie