Orzechowo serowe przekąski
Doskonałe słone kanapeczki z łagodnym smakiem orzechów, pikantnym serem i słodką gruszką.
przepis,fotoprzepis,ser pleśniowy typu Lazur,orzechy włoskie,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ¼ | łyżeczki | |
gruszka | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
orzechy włoskie | 80 | gramów | |
ser pleśniowy typu Lazur | 125 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 15 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • cukier kryształ ¼ łyżeczki • świeże drożdże 15 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól ½ łyżeczki
W ciepłym osłodzonym mleku wyrabiamy zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól.
3.
... i zakwas. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.
gruszka 150 gramów • ser pleśniowy typu Lazur 125 gramów
Gruszkę obieramy i trzemy. Dodajemy starty ser i mieszamy.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Rozkładamy serowo-gruszkową warstwę. Posypujemy orzechami.
7.
Ciasto zwijamy na roladę i kroimy na trójkąty.
8.
jajka kurze 1 sztuka • sól
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i trójkąty układamy na leżąco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, delikatnie solimy i na złoty kolor pieczemy.
Smacznego!