swiatwemnie.pl

Cukiniowo - jabłkowe ciasto

    

Zdrowe soczyste ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta50gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder100gramów
cukinia400gramów
cynamon mielony2łyżeczki
cytryna1sztuka
jabłka400gramów
jajka kurze3sztuki
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550180gramów
proszek do pieczenia12gramów
płatki owsiane50gramów

1. Cukinia

cukinia 400 gramów  cukier kryształ 100 gramów  cytryna 1 sztuka

Cukinię obieramy, kroimy na kółeczka, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i dodajemy sok z jednej cytryny. Powoli podgrzewamy ciągle mieszając gotujemy 5 minut.

Cukinia

2. Jabłka

jabłka 400 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki. Dodajemy je do wystudzonej cukinii i mieszamy.

Jabłka

3. 

masło 50 gramów  cukier puder 100 gramów  jajka kurze 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  płatki owsiane 50 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę, mielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy.

4. 

masło 50 gramów  bułka tarta 50 gramów

Blachę do pieczenia dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło z bułką na blasze ręką częściowo mieszamy tak, aby wytworzyła nam się delikatna mieszanka.

5. 

Na dnie blachy równomiernie rozkładamy cukinie z jabłkami.

6. 

Na nie rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C około 35 minut.

7. 

Po upieczeniu i wystudzeniu blachę szybko przewracamy i ciasto wyciągamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się