swiatwemnie.pl

Cukiniowo - jabłkowe ciasto

Zdrowe soczyste ciasto.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bułka tarta50gramów
Cukier kryształ100gramów
Cukier puder100gramów
Cukinia400gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Cytryna1sztuka
Jabłka400gramów
Jajka kurze3sztuki
Masło100gramów
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Mąka luksusowa pszenna t550180gramów
Proszek do pieczenia12gramów
Płatki owsiane50gramów

1. Cukinia

cukinia 400 g  cukier kryształ 100 g  cytryna 1 sztuka

Cukinię obieramy, kroimy na kółeczka, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i dodajemy sok z jednej cytryny. Powoli podgrzewamy ciągle mieszając gotujemy 5 minut.

Cukinia

2. Jabłka

jabłka 400 g

Jabłka obieramy i trzemy na cienkie plasterki. Dodajemy je do wystudzonej cukinii i mieszamy.

Jabłka

3. 

masło 50 g  cukier puder 100 g  jajka kurze 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 180 g  płatki owsiane 50 g  proszek do pieczenia 12 g  cynamon mielony 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę, mielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i dolewamy mleko, dokładnie mieszamy.

4. 

masło 50 g  bułka tarta 50 g

Blachę do pieczenia dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło z bułką na blasze ręką częściowo mieszamy tak, aby wytworzyła nam się delikatna mieszanka.

5. 

Na dnie blachy równomiernie rozkładamy cukinie z jabłkami.

6. 

Na nie rozsmarowujemy przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170°C około 35 minut.

7. 

Po upieczeniu i wystudzeniu blachę szybko przewracamy i ciasto wyciągamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się