swiatwemnie.pl

Placki ziemniaczane z kukurydzą

     

Osiemnaście sztuk doskonałych placków z kukurydzianym posmakiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta100gramów
cebula300gramów
czosnek25gramów
jajka kurze4sztuki
kukurydza konserwowa285gramów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
olej słonecznikowy0
sól2łyżeczki
ziemniaki1200gramów

1. 

ziemniaki 1200 gramów

Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy.

2. 

cebula 300 gramów

Do ziemniaków trzemy obraną cebulę.

3. 

sól 2 łyżeczki

Dodajemy sól i blenderem lekko miksujemy.

4. 

kukurydza konserwowa 285 gramów  czosnek 25 gramów

Dodajemy odcedzoną konserwową kukurydzę i ponownie lekko miksujemy. Dodajemy obrany przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. 

jajka kurze 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  bułka tarta 100 gramów

Dodajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.

6. 

olej słonecznikowy

Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy placki (na jeden placek około 2-3 łyżki masy). Z obydwóch stron smażymy. Usmażone kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, aby odsączyć zbyteczny olej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się