PRZEPISY

Pożywna zupa jarzynowa

Pożywna zupa jarzynowa

Gęsta zupa, pełna wspaniałych warzyw i ziemniaczanych klusek, którą pokochacie.

przepis,fotoprzepis,Groszek cukrowy,marchew,seler,kalarepa,pietruszka,ziemniaki,ziemniaki,por,cukinia,Zupy jarzynowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Groszek cukrowy200gramów
cukinia250gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kalarepa250gramów
kminek mielony½łyżeczki
marchew250gramów
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
pietruszka200gramów
por250gramów
przyprawa kurkuma½łyżeczki
seler200gramów
sól2łyżeczki
woda0
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

marchew 250 gramów  seler 200 gramów  kalarepa 250 gramów  pietruszka 200 gramów  ziemniaki 250 gramów

Oczyszczamy i myjemy warzywa. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Część pozostałych warzyw trzemy na grubej tarce a część kroimy.

2. 

masło 50 gramów

W garnku roztapiamy masło.

3. 

sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Przygotowane warzywa dodajemy do masła, dodajemy sól i przyprawy i smażymy warzywa przez 5 minut.

4. 

por 250 gramów

Por oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Dodajemy do warzyw w garnku...

5. 

woda

...i zarówno zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.

6. 

Groszek cukrowy 200 gramów

Po dziesięciu minutach gotowania do zupy wsypujemy groszek...

7. 

cukinia 250 gramów

...i dodajemy umytą, pokrojoną cukinię.

8. 

Zupę gotujemy kolejnych 10 minut.

9. 

ziemniaki 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  woda

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Mieszamy je z mąką i w razie potrzeby z wodą tak, aby otrzymać ciasto na kluski.

10. 

Przecieramy ciasto ziemniaczane przez tarkę na kluski. Gotujemy do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię zupy /około 8-10 minut/.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie