Biały fasolowy sos z parówką
![Biały fasolowy sos z parówką](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001118/img_pl_4x3/bialy-fasolowy-sos-z-parowka_00180.jpg)
Ulubiony sos z białej fasoli. Podajemy z upieczonymi na chrupiąco parówkami i chlebem.
przepis,fotoprzepis,duża biała fasola,ziemniaki,słodka śmietana do gotowania,Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
duża biała fasola | 300 | gramów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów | |
wieprzowe parówki | - | ||
woda | 0 | ||
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
duża biała fasola 300 gramów • woda • woda 1 litr
Fasolę dzień wcześniej moczymy w wodzie. Potem wodę wylewamy, dolewamy świeżej i fasolę do miękkości gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001118/small/IMG_9323.jpg)
2.
ziemniaki 500 gramów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki • woda
Do ugotowanej fasoli dodajemy obrane, na małe kostki pokrojone ziemniaki. Dodajemy sól, cukier i liść laurowy. Dolewamy wody tak by przykryło fasolę i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001118/small/IMG_9325.jpg)
3.
słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • ocet 2 łyżki • sól
W śmietanie wymieszamy mąkę i dolewamy ją do garnka z fasolą i ziemniakami. Gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ocet. Dosalamy do smaku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001118/small/IMG_9328.jpg)
4.
Parówki na końcach i wzdłuż delikatnie przekrawamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy je ze wszystkich stron.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001118/small/IMG_9334.jpg)
Smacznego!