swiatwemnie.pl

Delikatne placki z cukinii i ziemniaków

Delikatne placki z cukinii i ziemniaków

    

Ulubione zielone placki z sezonie cukinii.

przepis,fotoprzepis,cukinia,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

cukinia 1 kilogram  sól 1 łyżeczka  cebula 100 gramów  ziemniaki 800 gramów

Cukinię myjemy i na grubo trzemy. Solimy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i na drobno trzemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odstawiamy je na bok. Z cukinii zlewamy wodę (około 200 ml).

2. 

czosnek 5 ząbków

Do cukinii dodajemy cebulę i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3. 

Ziemniaki również odcedzamy, wodę z nich wylewamy do miski. Ziemniaki dodajemy do cukinii, wodę z miski zlewamy z powierzchni, a skrobię, która osiadła na dnie miski dodajemy z powrotem do ziemniaków.

4. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  bułka tarta 2 łyżki  majeranek 2 łyżki

Dodajemy jajka, trochę mąki i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy majeranek.

5. 

olej rzepakowy

Placki smażymy z każdej strony na małej ilości gorącego oleju.

6. 

Usmażone kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, by odsączyć zbyteczny tłuszcz.

Smacznego!

Składniki

bułka tarta2łyżki
cebula100gramów
cukinia1kilogram
czosnek5ząbków
jajka kurze2sztuki
majeranek2łyżki
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej rzepakowy-
sól1łyżeczka
ziemniaki800gramów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się