PRZEPISY

Delikatne placki z cukinii i ziemniaków

Delikatne placki z cukinii i ziemniaków

Ulubione zielone placki z sezonie cukinii.

przepis,fotoprzepis,cukinia,ziemniaki,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta2łyżki
cebula100gramów
cukinia1kilogram
czosnek5ząbków
jajka kurze2sztuki
majeranek2łyżki
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej rzepakowy-
sól1łyżeczka
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. 

cukinia 1 kilogram  sól 1 łyżeczka  cebula 100 gramów  ziemniaki 800 gramów

Cukinię myjemy i na grubo trzemy. Solimy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i na drobno trzemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odstawiamy je na bok. Z cukinii zlewamy wodę (około 200 ml).

2. 

czosnek 5 ząbków

Do cukinii dodajemy cebulę i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3. 

Ziemniaki również odcedzamy, wodę z nich wylewamy do miski. Ziemniaki dodajemy do cukinii, wodę z miski zlewamy z powierzchni, a skrobię, która osiadła na dnie miski dodajemy z powrotem do ziemniaków.

4. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  bułka tarta 2 łyżki  majeranek 2 łyżki

Dodajemy jajka, trochę mąki i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy majeranek.

5. 

olej rzepakowy

Placki smażymy z każdej strony na małej ilości gorącego oleju.

6. 

Usmażone kładziemy na papierowy kuchenny ręczniczek, by odsączyć zbyteczny tłuszcz.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się