swiatwemnie.pl

Cukiniowy jabłecznik

Doskonałe ciasto z jabłek i cukinii zasmakuje małym i dużym.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bułka tarta2łyżki
Cukier kryształ2łyżki
Cukier puder200gramów
Cukier waniliowy20gramów
Cukinia400gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Jabłka1kilogram
Jajka kurze4sztuki
Masło10gramów
Mąka luksusowa pszenna t550350gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Proszek do pieczenia13gramów
Płatki owsiane50gramów
Woda100mililitrów

1. Przygotowanie jabłek i cukinii

jabłka 1 kg  cukinia 400 g

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pojedyncze ćwiartki przekrawamy na 3-4 ósemki. Cukinię obieramy i na grubo trzemy.

Przygotowanie jabłek i cukinii

2. 

masło 10 g  bułka tarta 2 łyżki  cukier kryształ 2 łyżki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Blachę do pieczenia natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy jabłka, posypujemy je cukrem kryształem i cynamonem.

3. Przygotowanie cukiniowego ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 200 g  cukier waniliowy 20 g  olej słonecznikowy 100 ml  woda 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 350 g  płatki owsiane 50 g  proszek do pieczenia 13 g

Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy. W mące mieszamy płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodajemy do żółtek i po wymieszaniu dodajemy startą cukinię. Z białek ubijamy gęsta pianę, którą na koniec delikatnie dodajemy do ciasta.

Przygotowanie cukiniowego ciasta

4. 

Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, powoli, na niskim lub średnim stopniu temperatury około 1 godzinę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się