swiatwemnie.pl

Cukiniowy jabłecznik

     

Doskonałe ciasto z jabłek i cukinii zasmakuje małym i dużym.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Bułka tarta2łyżki
Cukier kryształ2łyżki
Cukier puder200gramów
Cukier waniliowy20gramów
Cukinia400gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Jabłka1kilogram
Jajka kurze4sztuki
Masło10gramów
Mąka luksusowa pszenna t550350gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Proszek do pieczenia13gramów
Płatki owsiane50gramów
Woda100mililitrów

1. Przygotowanie jabłek i cukinii

jabłka 1 kg  cukinia 400 g

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pojedyncze ćwiartki przekrawamy na 3-4 ósemki. Cukinię obieramy i na grubo trzemy.

Przygotowanie jabłek i cukinii

2. 

masło 10 g  bułka tarta 2 łyżki  cukier kryształ 2 łyżki  cynamon mielony 2 łyżeczki

Blachę do pieczenia natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Równomiernie rozkładamy jabłka, posypujemy je cukrem kryształem i cynamonem.

3. Przygotowanie cukiniowego ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 200 g  cukier waniliowy 20 g  olej słonecznikowy 100 ml  woda 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 350 g  płatki owsiane 50 g  proszek do pieczenia 13 g

Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy. W mące mieszamy płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodajemy do żółtek i po wymieszaniu dodajemy startą cukinię. Z białek ubijamy gęsta pianę, którą na koniec delikatnie dodajemy do ciasta.

Przygotowanie cukiniowego ciasta

4. 

Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, powoli, na niskim lub średnim stopniu temperatury około 1 godzinę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się