swiatwemnie.pl

Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto

    

Smaczny dodatek na gęsto, który da się jeść bez żadnych innych dodatków. Kto będzie miał mało może sobie dodać jajko sadzone, kotlecika lub zagryźć chlebem :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

dynia zwyczajna750gramów
koper-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
sól1łyżeczka
woda500mililitrów
ziemniaki750gramów

1. 

ziemniaki 750 gramów  woda 500 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki, dolewamy wodę i dodajemy sól. 10 minut gotujemy.

2. 

dynia zwyczajna 750 gramów

Dynię obieramy, ...

3. 

... i na grubo trzemy razem z nasionkami. (Jeśli dynia jest starsza nasionka wybieramy łyżką).

4. 

koper

Dodajemy do ziemniaków razem ze świeżo nasiekanym koperkiem (ewentualnie suszonym) i 10 minut dusimy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

W mleku mieszamy mąkę ...

6. 

... i zawiesinę dodajemy do ziemniaków i dyni. Doprowadzamy do wrzenia.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów

Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę ...

8. 

masło 50 gramów

... i masło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się