swiatwemnie.pl

Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto

     

Smaczny dodatek na gęsto, który da się jeść bez żadnych innych dodatków. Kto będzie miał mało może sobie dodać jajko sadzone, kotlecika lub zagryźć chlebem :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Dynia zwyczajna750gramów
Koper
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
Masło50gramów
Mleko tłuste 3,5%250mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75040gramów
Sól1łyżeczka
Woda500mililitrów
Ziemniaki750gramów

1. 

ziemniaki 750 g  woda 500 ml  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki, dolewamy wodę i dodajemy sól. 10 minut gotujemy.

2. 

dynia zwyczajna 750 g

Dynię obieramy, ...

3. 

... i na grubo trzemy razem z nasionkami. (Jeśli dynia jest starsza nasionka wybieramy łyżką).

4. 

koper

Dodajemy do ziemniaków razem ze świeżo nasiekanym koperkiem (ewentualnie suszonym) i 10 minut dusimy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 40 g

W mleku mieszamy mąkę ...

6. 

... i zawiesinę dodajemy do ziemniaków i dyni. Doprowadzamy do wrzenia.

7. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 g

Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę ...

8. 

masło 50 g

... i masło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się