Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto

Smaczny dodatek na gęsto, który da się jeść bez żadnych innych dodatków. Kto będzie miał mało może sobie dodać jajko sadzone, kotlecika lub zagryźć chlebem :)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,dynia zwyczajna,koper,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
dynia zwyczajna | 750 195 | gramów kcal | |
koper | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 250 160 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 139 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 750 690 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 750 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki, dolewamy wodę i dodajemy sól. 10 minut gotujemy.


3.
... i na grubo trzemy razem z nasionkami. (Jeśli dynia jest starsza nasionka wybieramy łyżką).

4.
Dodajemy do ziemniaków razem ze świeżo nasiekanym koperkiem (ewentualnie suszonym) i 10 minut dusimy.

5.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
W mleku mieszamy mąkę ...

6.
... i zawiesinę dodajemy do ziemniaków i dyni. Doprowadzamy do wrzenia.



Smacznego!