swiatwemnie.pl

Letnia pieczona kaczka z warzywną surówką

    

W prosty sposób upieczona kaczka podawana ze świeżą letnią surówką. Jest to wspaniały przysmak, wypróbujcie!

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Chrupiąca warzywna surówka przepis-
kaczka2200gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
sól3łyżeczki
woda100mililitrów

1. 

kaczka 2200 gramów  sól 3 łyżeczki  woda 100 mililitrów

Świeżą kaczkę myjemy, wewnątrz i zewnątrz solimy. Wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i godzinę pieczemy w 200°C. Po godzinie obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy kolejną godzinę. Podczas pieczenia się kaczki przygotowujemy sobie na dole wymienioną surówkę.

2. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Kaczkę z naczyniem wyciągamy i odkrywamy. Odkładamy troszkę wypieku i mieszamy w nim paprykę. Kaczkę delikatnie nią smarujemy i wkładamy odkrytą do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 250°C.

3. 

Naczynie ponownie wyciągamy, kaczkę obracamy, smarujemy papryką i zapiekamy z drugiej strony. Upieczoną kaczkę wyciągamy na deskę, na chwilę odstawiamy do lekkiego ostudzenia i nożyczkami do drobiu rozkrawamy na porcje. Instrukcję na porcjowanie kaczki możecie znaleźć https://www.swiatwemnie.pl/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=365 >tutaj.

4. 

Chrupiąca warzywna surówka przepis

Według wymienionego przepisu z kapusty, ogórka, pomidorów, marchewki i cebulki przygotowujemy sobie prostą letnią surówkę. Jest tym najwspanialszym lekkim dodatkiem do mięs w letnich miesiącach.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się