PRZEPISY

Dyniowa quesadilla

Dyniowa quesadilla

Dyniowa masa w chrupiącej smażonej tortilli z serem. W tradycyjny sposób smaży się je przełożone tylko na patelni, ale jeśli chcecie wziąć sobie na wycieczkę, możecie je sobie zamknąć i zapiec na grillu elektrycznym.

przepis,fotoprzepis,dynia,ser cheddar,tortilla,Dania wegetariańskie,Kuchnia meksykańska

Dania wegetariańskie

Kuchnia meksykańska

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula90gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
dynia500gramów
oliwa1.5łyżki
pomidorowe puree1łyżka
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
ser cheddar90gramów
sól¼łyżeczki
słodki sos chili½łyżki
tortilla3sztuki

 

Przepis

1. 

dynia 500 gramów  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki  oliwa 1 łyżka

Do większej miski kroimy na małą kostkę miąższ z dyni i doprawiamy kminkiem, pieprzem oraz solą. Dodajemy łyżkę oleju.

2. 

cebula 90 gramów

Dodajemy na cienko pokrojone plasterki cebuli i dobrze razem mieszamy.

3. 

Przygotowaną mieszankę rozkładamy na blaszce.

4. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

oliwa ½ łyżki  pomidorowe puree 1 łyżka  słodki sos chili ½ łyżki

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy by trochę przestygło a następnie delikatnie szklimy na patelni z odrobiną przecieru pomidorowego i sosem chili.

6. 

ser cheddar 90 gramów  tortilla 3 sztuki

Przygotowaną masę rozdzielmy na trzy tortille. Każda posypujemy jedną trzecią startego sera. Masę zamykamy w tortilli, przekładając po bokach, od dołu i od góry.

7. 

Każdą tortillę zapiekamy na elektrycznym grillu, albo na chrupiąco z obydwóch stron na patelni.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie