Banany w cieście francuskim
Proste smaczne ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,banan,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
banan | 1200 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mielone orzechy włoskie | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 3mm. Kroimy je na paski 2cm szerokie.
2.
banan 1200 gramów
Twarde banany obieramy, przekrawamy na pół po szerokości i potem na pół po długości. Każdy kawałek banana zawijamy ciastem tak, by brzegi ciasta pokrywały się.
3.
jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ • mielone orzechy włoskie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy zawinięte banany. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i mielonymi, ewentualnie na drobno posiekanymi, orzechami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 220 stopniach około 20 minut.
Smacznego!