PRZEPISY

Delikatne dyniowe ciasto ze skyrem

Delikatne dyniowe ciasto ze skyrem

Pachnące dyniowe ciasto z delikatnym kremem ze skyrem i bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,skyr,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ130gramów
cukier puder2łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
cynamon mielony-
dynia hokkaido300gramów
imbir mielony1łyżeczka
jajka kurze5sztuk
mielona gałka muszkatołowa-
mielone orzechy włoskie200gramów
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750120gramów
olej rzepakowy100mililitrów
proszek do pieczenia12gramów
przyprawa kurkuma-
skyr200gramów
sól-
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

dynia hokkaido 300 gramów

Dynię obieramy i na grubo trzemy.

2. 

jajka kurze 5 sztuk  sól

Jajka ubijamy ze szczyptą soli.

3. 

cukier kryształ 130 gramów

Dodajemy cukier i wszystko razem ubijamy przez około 5 minut dopóki nam się poczwórnie nie zwiększy objętość.

4. 

olej rzepakowy 100 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów

Do ubitej masy dodajemy olej i mleko. Wszystko razem chwilkę ubijamy.

5. 

Do ciasta dodajemy startą dynię.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów  mielone orzechy włoskie 200 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa  przyprawa kurkuma

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone orzechy, szczyptę kurkumy, szczyptę orzecha muszkatołowego, imbir i cynamon. Tą sypką mieszankę dodajemy do ciasta. Wszystko razem delikatnie chwilkę ubijamy.

7. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160° C przez 35 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  skyr 200 gramów  cukier puder 2 łyżki

Ubijamy śmietanę, dodajemy skyr, cukier.

9. 

cynamon mielony

Masę rozsmarowujemy na ostudzonym korpusie, delikatnie posypujemy cynamonem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie