Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem
![Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002087/img_pl_4x3/placki-z-ziemniaczanego-ciasta-z-brokulem_00180.jpg)
Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przekąski,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 300 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
ser Gouda | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • masło 2 łyżki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę wylewamy, ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, masło i ubijamy na puree. Odstawiamy do ostudzenia. (Do przygotowania ciasta możemy użyć również resztę ziemniaczanego puree,które nam zostało z obiadu - 500 g).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0538.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Według potrzeby solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0541.jpg)
3.
Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0542.jpg)
4.
brokuły 300 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde części, myjemy, wkładamy do garnka, solimy i podlewamy wodą. Parzymy do miękkości. Zbyteczną wodę wylewamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0535.jpg)
5.
...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0547.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0548.jpg)
7.
...i mieszamy z brokułem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0552.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0553.jpg)
9.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm placek. Na placki rozdzielamy farsz i zawijamy je.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0560.jpg)
10.
Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0561.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0573.jpg)
12.
Podajemy ciepłe z tatarskim sosem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002087/small/IMG_0583.jpg)
Smacznego!