Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przekąski,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Przekąski › Sezonowe przepisy › Sezon - Brokuł › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
brokuły | 300 99 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 2 221 | łyżki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
ser Gouda | 150 534 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • masło 2 łyżki
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę wylewamy, ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, masło i ubijamy na puree. Odstawiamy do ostudzenia. (Do przygotowania ciasta możemy użyć również resztę ziemniaczanego puree,które nam zostało z obiadu - 500 g).

2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Według potrzeby solimy.

3.
Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia.

4.
brokuły 300 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde części, myjemy, wkładamy do garnka, solimy i podlewamy wodą. Parzymy do miękkości. Zbyteczną wodę wylewamy...

5.
...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia.


7.
...i mieszamy z brokułem.


9.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm placek. Na placki rozdzielamy farsz i zawijamy je.

10.
Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.


12.
Podajemy ciepłe z tatarskim sosem.

Smacznego!