PRZEPISY

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,brokuły,Dania wegetariańskie,Przekąski

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

brokuły300gramów
jajka kurze1sztuka
masło2łyżki
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej rzepakowy-
ser Gouda150gramów
sól½łyżeczki
woda50mililitrów
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 400 gramów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  masło 2 łyżki

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Wodę wylewamy, ziemniaki ubijamy, dodajemy mleko, masło i ubijamy na puree. Odstawiamy do ostudzenia. (Do przygotowania ciasta możemy użyć również resztę ziemniaczanego puree,które nam zostało z obiadu - 500 g).

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól

Do ostudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Według potrzeby solimy.

3. 

Wyrabiamy ciasto (jeśli jest ciasto zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia.

4. 

brokuły 300 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 50 mililitrów

Brokuła rozdzielamy na różyczki, usuwamy twarde części, myjemy, wkładamy do garnka, solimy i podlewamy wodą. Parzymy do miękkości. Zbyteczną wodę wylewamy...

5. 

...i brokuła ubijamy. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

ser Gouda 150 gramów

Ser na grubo trzemy...

7. 

...i mieszamy z brokułem.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na posypanej mąką stolnicy z ciasta wytwarzamy 8 większych kuleczek.

9. 

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na około 0,5 cm placek. Na placki rozdzielamy farsz i zawijamy je.

10. 

Wytworzone kuleczki ponownie delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

11. 

olej rzepakowy

Na patelni rozgrzewamy mniejszą ilość oleju i placki z obydwóch stron smażymy.

12. 

Podajemy ciepłe z tatarskim sosem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie