Francuskie ziemniaki

Przepis na przygotowanie francuskich ziemniaków. Syty i smaczny obiad na powszedni dzień dla każdego.
przepis,fotoprzepis,kiełbasa,ziemniaki,jajka kurze,jajka kurze,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
| czarny pieprz mielony | 0 ??  | kcal  | |
| jajka kurze | 8 704  | sztuk kcal  | |
| kiełbasa | 2 ??  | sztuki kcal  | |
| kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640  | mililitrów kcal  | |
| olej słonecznikowy | 2 270  | łyżki kcal  | |
| papryka czerwona | 2 ??  | sztuki kcal  | |
| sól | 0 ??  | kcal  | |
| ziemniaki | 1000 920  | gramów kcal  | 
Przepis
1.
kiełbasa 2 sztuki
Kiełbasę kroimy na kółeczka i gotujemy 10 minut, dopóki nie wytopi się tłuszcz, który wylejemy.

2.
ziemniaki 1000 gramów • jajka kurze 4 sztuki • papryka czerwona 2 sztuki
Do wysokiej blachy na grubo trzemy ugotowane ziemniaki. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka, kiełbasę i czerwoną paprykę.

3.
Wszystko lekko mieszamy.

4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • olej słonecznikowy 2 łyżki • sól • czarny pieprz mielony
Do miski dajemy śmietanę, surowe jajka, olej, sól i pieprz. Ubijamy i zalewamy ziemniaki.

5.
Mieszankę równomiernie rozkładamy na wysokiej blasze.

6.
Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy nożykiem kilka dziurek celem uniku pary i pieczemy przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

7.
Przed dopieczeniem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.

8.
Wartość energetyczna jednej 250 g porcji wynosi 2100 kJ (502 kcal).

Smacznego!



















