swiatwemnie.pl

Maślany ryż parboiled

     

Ryż parboiled jest dzięki swojemu technologicznemu przygotowaniu zdrowszy niż klasyczny biały ryż. Z powodu jego niewyrazistego smaku mało kto go lubi. Przygotowując ryż z masłem staje się z niego smaczny dodatek.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

Masło50gramów
Ryż biały długoziarnisty200gramów
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda350mililitrów

1. 

ryż biały długoziarnisty 200 g

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku.

2. 

woda 350 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Ryż wkładamy do zimnej wody, solimy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu 10 minut gotujemy po pokrywką, odstawiamy z ognia i zostawiamy jeszcze na 10 minut.

3. 

masło 50 g

Do gorącego ryżu dodajemy masło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się