swiatwemnie.pl

Dania główne > Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

 
Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Pieczone warzywne kuleczki

Wspaniałe warzywne kuleczki podajemy z ulubionym dodatkiem. Polecamy pieczone ziemniaki, sos tatarski albo ryż, ziemniaczane puree, strączkowy dodatek na ciepło... macie tego dużo do wyboru!

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Gęsty dodatek z czerwonej soczewicy i niedźwiedzim czosnkiem

Smaczny strączkowy dodatek z ziemniakami i zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Inspirowane indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Makaron z duszonymi warzywami

Prosty i szybki obiad.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

ActiFry Warzywne kotleciki

Przepis na warzywne kotleciki przygotowane z minimalną ilością oleju.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Kalafiorowe naleśniki

Syte słone naleśniki. Możemy podawać po prostu tylko ze świeżym serem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Tofu w soczewicowym sosie

Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Brukselka z pieczarkami

Brukselkę daje się nie tylko do zupy, ale można z niej zrobić również ładne i pożywne danie, które będzie smakować i tym którzy za brukselką nie przepadają.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami

Placki pełne najlepszych smaków.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Groch ze szpinakiem na gęsto

Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Camembert w cieście francuskim

Przysmak z ulubionego sera z białą pleśnią na wierzchu. Podajemy z ziemniakami i dżemem żurawinowym.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Szpinakowe naleśniki z sosem serowym

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Zapiekany kalafior z twarogiem

Doskonały pieczony kalafior z dodatkowym białkiem w postaci twarogu, na słono. Serwujemy z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

Gulasz z boczniaka ostrygowatego

Przepis na przygotowanie wegetariańskiej alternatywy gulaszu. Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem naturalnych witamin i minerałów, zawiera witaminy B, D, C, K, ale także wysokiej jakości białka. Podajemy z parzonym knedlem, makaronami lub kluseczkami.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Boczniak w sosie z kurkumy

Niezwykle smaczny duszony boczniak w delikatnym kremowym sosie z kurkumą. Podajemy z makaronem, kluseczkami, albo z ryżem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się