swiatwemnie.pl

Zapiekany kalafior z twarogiem

    

Doskonały pieczony kalafior z dodatkowym białkiem w postaci twarogu, na słono. Serwujemy z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
kalafior1kilogram
kasza manna2łyżki
olej rzepakowy2łyżki
ser Eidam200gramów
sól1łyżeczka
twaróg wiejski z grudkami500gramów
śmietana (10-12% tłuszczu)250mililitrów

1. 

kalafior 1 kilogram

Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

2. 

olej rzepakowy 2 łyżki  sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkruszamy rękami połowę kalafiora i wyrównujemy. Równomiernie solimy i delikatnie posypujemy pieprzem.

3. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów  sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Z połowy twarogu wytwarzamy drugą warstwę. Z reszty kalafiora trzecią warstwę, solimy i pieprzymy. Wierzch posypujemy drugą połową twarogu.

4. 

jajka kurze 2 sztuki  śmietana (10-12% tłuszczu) 250 mililitrów  kasza manna 2 łyżki  sól ½ łyżeczki

Jajka, śmietanę, kaszę i sól ubijamy.

5. 

Mieszanką równomiernie zalewamy kalafiorowo-twarogową zapiekankę.

6. 

ser Eidam 200 gramów

Ser na grubo trzemy.

7. 

Przygotowanym serem równomiernie posypujemy wierzch.

8. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się