Zapiekany kalafior z twarogiem
Doskonały pieczony kalafior z dodatkowym białkiem w postaci twarogu, na słono. Serwujemy z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,kalafior,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kalafior | 1 | kilogram | |
kasza manna | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | 2 | łyżki | |
ser Eidam | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
olej rzepakowy 2 łyżki • sól ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkruszamy rękami połowę kalafiora i wyrównujemy. Równomiernie solimy i delikatnie posypujemy pieprzem.
3.
twaróg wiejski z grudkami 500 gramów • sól ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Z połowy twarogu wytwarzamy drugą warstwę. Z reszty kalafiora trzecią warstwę, solimy i pieprzymy. Wierzch posypujemy drugą połową twarogu.
4.
jajka kurze 2 sztuki • śmietana (10-12% tłuszczu) 250 mililitrów • kasza manna 2 łyżki • sól ½ łyżeczki
Jajka, śmietanę, kaszę i sól ubijamy.
5.
Mieszanką równomiernie zalewamy kalafiorowo-twarogową zapiekankę.
7.
Przygotowanym serem równomiernie posypujemy wierzch.
8.
Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 200 °C.
Smacznego!