swiatwemnie.pl

Ćwikłowe kluseczki

     

W smaku ciekawe, delikatnie słodkie kluseczki.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

burak ćwikłowy 150 g

Ćwikłę myjemy i w wodzie gotujemy.

2. 

Po ostudzeniu obieramy i na drobno (na puree) trzemy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko.

4. 

kasza manna 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 20 g

Dodajemy kaszę i mąkę. Wyrabiamy średnio gęste ciasto.

5. 

woda  sól

Przez sitko do klusek przecieramy kluseczki do gorącej dobrze osolonej wody.

6. 

Kluseczki gotujemy 8 minut. Potem je odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

7. Propozycja podania

Kluseczki są bardzo smaczne w kremowych zupach, albo możemy je podawać jako główne danie polane serowym sosem.

Propozycja podania

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się