swiatwemnie.pl

Smażony kalafior

     

Doskonała klasyka.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Kalafior

woda  sól  kalafior

Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, dolewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Do zmiękczenia kalafiora możemy użyć garnek na parze. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy, a kalafior odstawiamy do wychłodzenia. Żeby szybko wystygł rozkładamy go na talerzu.

Kalafior

2. Panierowanie kalafiora

jajka kurze  oliwa  mleko półtłuste 1,5%  sól  mąka chlebowa pszenna T750  bułka tarta

Według tego ile mamy różyczek z kalafiora wyrabiamy sobie płynną jajeczną panierkę tak, że 1 sztukę jajka ubijamy z 1 stołową łyżką oliwy, z 2 łyżkami mleka i 1/4 łyżeczki soli. Kalafior obtaczamy w mące ze wszystkich stron, moczymy go ze wszystkich stron w panierce z jajek, na koniec dobrze obtaczamy w bułce tartej.

Panierowanie kalafiora

3. Smażenie

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy do niej panierowany kalafior i z każdej strony na złoty kolor smażymy. Do głębokiego naczynia wkładamy papierowy kuchenny ręczniczek na który układamy smażone kalafiorowe różyczki. Ręczniczek papierowy wsiąknie nadmiar oleju.

Smażenie

4. 

Podajemy z sosem tatarskim i z gotowanymi ziemniakami, które na talerzu polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się