Smażony kalafior
Doskonała klasyka.
przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | - | ||
kalafior | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
oliwa | - | ||
sól | 0 | ||
woda | - |
Przepis
1. Kalafior
Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, dolewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Do zmiękczenia kalafiora możemy użyć garnek na parze. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy, a kalafior odstawiamy do wychłodzenia. Żeby szybko wystygł rozkładamy go na talerzu.
2. Panierowanie kalafiora
jajka kurze • oliwa • mleko półtłuste 1,5% • sól • mąka chlebowa pszenna T750 • bułka tarta
Według tego ile mamy różyczek z kalafiora wyrabiamy sobie płynną jajeczną panierkę tak, że 1 sztukę jajka ubijamy z 1 stołową łyżką oliwy, z 2 łyżkami mleka i 1/4 łyżeczki soli. Kalafior obtaczamy w mące ze wszystkich stron, moczymy go ze wszystkich stron w panierce z jajek, na koniec dobrze obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażenie
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy do niej panierowany kalafior i z każdej strony na złoty kolor smażymy. Do głębokiego naczynia wkładamy papierowy kuchenny ręczniczek na który układamy smażone kalafiorowe różyczki. Ręczniczek papierowy wsiąknie nadmiar oleju.
4.
Podajemy z sosem tatarskim i z gotowanymi ziemniakami, które na talerzu polewamy roztopionym masłem.
Smacznego!