PRZEPISY

Smażony kalafior

Smażony kalafior

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Doskonała klasyka.

przepis,fotoprzepis,kalafior,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
jajka kurze-
kalafior-
mleko półtłuste 1,5%-
mąka chlebowa pszenna T750-
oliwa-
sól0
woda-

 

Przepis

1. Kalafior

woda  sól  kalafior

Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, dolewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Do zmiękczenia kalafiora możemy użyć garnek na parze. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy, a kalafior odstawiamy do wychłodzenia. Żeby szybko wystygł rozkładamy go na talerzu.

Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod...

2. Panierowanie kalafiora

jajka kurze  oliwa  mleko półtłuste 1,5%  sól  mąka chlebowa pszenna T750  bułka tarta

Według tego ile mamy różyczek z kalafiora wyrabiamy sobie płynną jajeczną panierkę tak, że 1 sztukę jajka ubijamy z 1 stołową łyżką oliwy, z 2 łyżkami mleka i 1/4 łyżeczki soli. Kalafior obtaczamy w mące ze wszystkich stron, moczymy go ze wszystkich stron w panierce z jajek, na koniec dobrze obtaczamy w bułce tartej.

Według tego ile mamy różyczek z kalafiora...

3. Smażenie

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy do niej panierowany kalafior i z każdej strony na złoty kolor smażymy. Do głębokiego naczynia wkładamy papierowy kuchenny ręczniczek na który układamy smażone kalafiorowe różyczki. Ręczniczek papierowy wsiąknie nadmiar oleju.

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy do niej...

4. 

Podajemy z sosem tatarskim i z gotowanymi ziemniakami, które na talerzu polewamy roztopionym masłem.

Podajemy z sosem tatarskim i z gotowanymi...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się